Съд забрани дейността на "Мюсюлмански братя" в Египет

  • 23 септември 2013 17:41

  • 1045
  • 3
Съд забрани дейността на "Мюсюлмански братя" в Египет
©

Египетски съд забрани дейността на "Мюсюлмански братя" на територията на Египет и нареди имуществото на движението да бъде конфискувано, съобщиха световните информационни агенции.

Съдебното решение, което може да се обжалва, ще даде възможност на властите да проследят сложната мрежа от социални дейности на групировката и да нанесат смъртоносен удар по основните й поддръжници, посочва АП. Според съдебното решение ислямистката организация на сваления президент Мохамед Морси трябва да бъде разпусната, посочва ИТАР-ТАСС. Египетските медии съобщават, че на конфискация подлежат всички финансови активи и цялото имущество на "Братята" и контролираните от тях структури, включително офиси и представителства. Съдът препоръча правителството да създаде независима комисия, която да следи за прилагането на съдебното решение, уточнява ДПА.

Движението, основано през 1928 г., беше забранено в Египет в течение на десетилетия, но се толерираше значително от режима на сваления през 2011 г. президент Хосни Мубарак. След свалянето на Мубарак "Мюсюлмански братя" учредиха политическа формация - Партия за свобода и справедливост. Засега не е ясно дало съдебното решение се отнася и за нея. Това решение е тоталитарно, заяви в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира" висшият член на движението Ибрахим Монейр, цитиран от АП. Вие сте губещи, организацията ("Мюсюлмански братя") ще устои с Божията помощ, тя не зависи от разпорежданията на съдебната система на Ас Сиси, каза той, имайки предвид командващия египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси, оглавил свалянето на Морси.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1045 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
NAZI

2013.09.24 | 09:23

3
"....Вие сте губещи, организацията ("Мюсюлмански братя") ще устои с Божията помощ..." Айде бе, с Божията помощ щели да оцелеят...смях...добре че ония цървул, еврюхата джордж сорос спонсорираше тия радикали за да ги има и да бутат неудобните за америка и израел правителства. Ама явно в Египет има и умни хора, които прозират световните конспирации и милеят за народа си...

2013.09.24 | 09:22

2
И тук трябва да забранят престъпната ГЕРБ и ДПС !

2013.09.24 | 09:22

1
И тук трябва да забранят престъпната ГЕРБ и ДПС !

Добави коментар

Водещи новини