Египет се подготвя за нови масови митинги

  • 16 август 2013 07:58

  • 1487
  • 0
Египет се подготвя за нови масови митинги
©

Египетските ислямисти призоваха за митинги в Кайро в петък, за отбелязването на ден на гнева, след като стотици хора бяха убити при разпръсването на протестните лагери в египетската столица.

„Митингите срещу преврата ще потеглят от всички джамии в Кайро и ще се насочат към площад Рамзес след петъчната молитва за „петък на гнева”, съобщи в своя „Туитър” говорителят на движението „Мюсюлмански братя” Гехад Хадад.

В същото време Съвета за сигурност на ООН проведе при закрити врата заседание за ситуацията в Египет. След срещата аржентинското председателство на Съвета за сигурност на ООН призова всички страни в кризата в Египет към „максимална сдържаност”. Аржентинският посланик Мария Кристина Персевал каза, че съветът съжалява за убитите в Кайро, призовава за прекратяване на насилието и подчерта необходимостта от напредък на „националното помирение”. Персевал допълни, че 15-те страни-членки на съвета споделят „общо желание” за спиране на вълненията.

По повод на изказването на президента на САЩ за кръвопролитията в Кайро, от президентството на Египет изказа предположението, че то може да се окаже окуражаващо за „избухливи въоръжени групировки”.

„Президентството се опасява, че изявления не основаващи се на факти, може да окуражат избухливи въоръжени групировки”, се казва в изявление, отнасящо се за осъждането от Обама на клането в сряда. „Президентството оценява американската загриженост за случващото се в Египет, но би искало да изясни въпроса. Египет е изправен пред терористични актове срещу държавни институции и жизненоважни съоръжения”, се казва в изявлението.

В четвъртък Обама каза, че отменя съвместните военни учения в Египет и „остро осъди” операцията на силите за сигурност, при която загинаха над 300 души в протестните лагери в Кайро.

Египетската полиция влезе в джамия в Кайро, в която се намират телата на няколко десетки убити протестирали ислямисти, след кратък конфликт завършил с използването на сълзотворен газ.

„Те обкръжиха джамията и изстреляха сълзотворен газ срещу намиращите се вътре. Така те влязоха, а ние напуснахме”, казва Ибрахим, медик намирал се вътре в джамията. Над 200 тела на загинали мюсюлмани, останали след потушаването на протестите в сряда от полицията и военните, са били изнесени по-рано през деня, допълва той.

„Има още 43 тела, които не успяхме да идентифицираме”, пояснява Ибрахим.

Излъчени на живо кадри на частната египетска телевизия Си Би Си показаха полицията в джамията.
Сложната ситуация доведе и до размяна на дипломатически стъпки между Кайро и Анкара.
Египет отзовава посланика си в Турция за консултации.

„Набил Фахми, външен министър, реши да отзове египетския посланик в Анкара Абдел Рахман Салах за консултации”, съобщават египетски медии, без да дават подробности.

Турция също отзова за консултации своя посланик в Египет, където в резултат на сблъсъци между поддръжници на сваления президент Мохамед Мурси и силите на реда загинаха стотици хора.

Канада затвори посолството си в Египет, опасявайки се за безопасността на служителите поради растящите безредици в Кайро. Говорител на канадското външно министерство каза, че министерството ще оценява ситуацията със сигурността в следващите дни и ако ситуацията се успокои, мисията в Кайро може отново да заработи не по-рано от неделя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1487 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини