"Мюсюлмански братя" ще организира нови демонстрации в Кайро

  • 15 август 2013 13:28

  • 1007
  • 1
"Мюсюлмански братя" ще организира нови демонстрации в Кайро
©

Ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" заяви днес, че планира нови демонстрации в Кайро, предаде Ройтерс.

Съобщението бе направено ден след като силите за сигурност употребиха сила, за да разпръснат членовете им, в резултат на което загинаха стотици. Шествието в знак на протест срещу вчерашните кървави събития ще тръгне днес следобед от джамията "Ал Иман", се казва в съобщението на ислямисткото движение.

По-рано днес Египет затвори за неопределено време контролния си пункт на границата с ивицата Газа след насилието, избухнало при разпръсването на привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Мурси, съобщи Франс прес. Агенцията цитира висш
представител на силите за сигурност. Стотици палестински работници преминават ежедневно в двете посоки през контролно-пропускателен пункт Рафах, на Синайския полуостров.

След вчерашната кръвопролитна намеса на полицията и армията срещу ислямистките демонстранти в Кайро и разрастването на насилието в цялата страна, властите, издигнати от военните, обявиха извънредно положение и полицейски час в голяма част от страната.

Насилието в африканската страна предизвика широк резонанс в Европа. Франсоа Оланд призова днес да се направи всичко възможно да не се стига до гражданска война в Египет, където ожесточени сблъсъци между поддръжници на сваления президент Морси с полицията и армията вчера взеха над 530 жертви. Франция е обвързана с търсенето на политическо решение и би искала избори да се организират възможно най-скоро, в съответствие с поетите от временната египетска власт ангажименти, каза френският президент. Тази сутрин френският президент е повикал египетския посланик в Елисейския дворец в Париж.

Последвайте канала на

БТА
1007 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.08.15 | 18:15

1
Познайте кой финансира "Мюсюлмански братя"??

Добави коментар

Водещи новини