Властите в Египет обявиха извънредно положение (галерия 18+)

  • 14 август 2013 18:25

  • 3010
  • 0
Властите в Египет обявиха извънредно положение (галерия 18+)
© Getty Images/Guliver

Властите в Египет обявиха извънредно положение в страната за един месец, след като десетки хора загинаха при атака на египетската полиция срещу двата палаткови лагера на привържениците на сваления президент Мохамед Мурси в началото на юли.

Според силите за сигурност в Египет убитите са 95 души, но мюсюлманското братство отрича тази статистика, заявявайки, че загиналите са стотици.

„Извънредното положение се въвежда от 4,00 часа местно време, 14.00 часа средноевропейско време", се казва в съобщение на египетското президентство.

Очаква се да бъде въведен вечерен час в Кайро и в други градове в Египет след кървавите събития днес, предаде ИТАР-ТАСС

Рано сутринта в днес бронирани булдозери навлязоха в палатковия лагер край джамията Рабаа ал Адауия. Вторият лагер – на площад Нахда – вече е разчистен, като според местна телевизия протестиращите са се скрили в близката зоологическа градина и в Университета на Кайро.

Графични сметките на кръвопролитието излезе от протестните лагери, както е описано репортери ранените протестиращи са лекувани до мъртъв в импровизирани полеви болници.

17-годишната дъщеря на водача на Мюсюлманското братство Мохамед ал Белтаги е също сред загиналите.

Един от операторите на телевизията Sky News Мик Дийн също е бил убит от куршум, предаде медията в свое изявление.
62-годишният оператор има две деца. Той е работил за „Скай нюз" в продължение на 15 години.

Сблъсъци между ислямисти и силите на реда са избухнали и в градовете Асют и Миня, в северните провинции на Александрия и Бехейра.

в Александрия поддръжниците на сваления президент са блокирали пътища, а стотици са се събрали пред офиса на местния губернатор в Асуан. Държавната информационна агенция Mena съобщава за три църкви, нападнати в централната част на страната, където живеят много египетски копти.

Все още не е ясна точната бройка на загиналите в двете операции Кайро. Цифри се променят мигновено и за момента не може да се направи статистика на размера на нападението.

Данните на Министерството на здравеопазването също сочат цифрата от 95 загинали.

От отстраняването на президента от власт на 3 юли в различни сблъсъци и инциденти са загинали над 300 египетски граждани.

В момента в голямите градове няма напрежение, допълват световните медии.

Реакцията на ЕС не закъсня. Тя изразиха своето безпокойство във връзка с информацията за десетки загинали при полицейска операция в Кайро.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди остро полицейската намеса и определи смъртта на толкова много хора като недопустима.

От своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди насилието и изрази съжаление, че „египетските власти са решили да използват сила". В свое комюнике генералният секретар на ООН призова още всички египтяни да обединят усилията си за истинско и цялостно помирение.

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова поддръжниците на временното правителство на Египет и на сваления президент Мохамед Мурси да се въздържат от насилие. „Ние призоваваме всички политически сили незабавно да се върнат към преговорите и да предотвратяват ескалирането на насилието. Всички бъдещи кръвопролития трябва да бъдат предотвратени", каза той пред журналисти.

Италианският министър на външните работи Ема Бонино днес заяви, че полицейската операция в Кайро „не допринася с нищо за намиране на решение" на ситуацията в Египет и призова силите на реда към повече „самоконтрол".

„Дълбоко съм разтревожен от ескалацията на насилието и напрежението в Египет", заяви в комюнике британският външен министър Уилям Хейг.

Иранското министерство на външните работи заяви, че следи притеснителните събития в Кайро и осъжда убийството на цивилни граждани, като предупреди и срещу последствията от инцидента.

Катар, който е основен поддръжник на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя" на сваления президент Мурси, също осъди насилието в Кайро. „Катар осъжда остро използваните средства срещу мирните демонстранти, което струва живота на много невинни невъоръжени хора", се казва в комюнике на външното министерство на Катар.

МВнР препоръчва на българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Кайро до нормализиране на обстановката в града.

По информация на Посолството на Република България в Кайро, достъпът до международното летище в града е силно затруднен и се осъществява при значителен риск за сигурността.

В случай на възникване на извънредна ситуация и необходимост от установяване на бърз контакт с посолството на Република България в Кайро, от изключително значение е българските граждани предварително да са се регистрирали в посолството, като оставят свой адрес и телефон за връзка. Те могат да направят това и по телефона или чрез електронната поща на посолството.

Посолство на РепубликаБългария в Арабска република Египет
Адрес: 6, El Malek El Afdal Str. Zamalek, Cairo, Egypt
Тел.: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77
Факс: +20 2 2736 38 26
Дежурен телефон в извънработно време: + 20 122 317 1991
E-mail: Embassy.Cairo@mfa.bg

Последвайте канала на

3010 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини