Властта в Тунис кандиса на нов Изборен кодекс

  • 07 август 2013 19:04

  • 940
  • 1
Властта в Тунис кандиса на нов Изборен кодекс
©

Управляващата в Тунис ислямистка партия "Ан Нахда" обяви, че приема преустановяването на работата на парламента и призова към диалог с опонентите си за съставяне на правителство на националното единство и извеждане на страната от кризата, предаде АФП.

"Въпреки нашите формални и юридически възражения по тази инициатива (за спиране работата на парламента), ние се надяваме тя да послужи за катализатор, за да седнат политическите противници на масата на диалога", обяви "Ан Нахда" в изявление на лидера си Рашид Гануши. Партията подкрепя "сформирането на правителство на националното единство, включващо всички политически сили, които са убедени в необходимостта да се завърши демократичният процес в рамките на закона". "Ан Нахда" изрази желание приемането на конституцията и на изборния кодекс да станат преди края на септември 2013 г. и поиска произвеждане на избори преди края на годината. Снощи председателят на парламента Мустафа бен Джаафар изненадващо обяви, че законодателният орган спира работа за
неопределено време докато започне диалог между управляващите и опозицията.

Тунис е разкъсван от политическа криза особено след убийството на левия опозиционен депутат Мохамед Брахими на 25 юли. Опозицията иска оставката на правителството и сформирането на експертен кабинет, но премиерът Али Ларайед настоява първо парламентът да си свърши работата по новата конституция и избирателния закон преди изборите, свикани на 17 декември. Спирането на работата на парламента без съмнение ще обърка плановете на премиера Али Ларайед, посочва АФП.

Последвайте канала на

БТА
940 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гатанка

2013.08.07 | 19:33

1
Прости били, диви били, ислямисти били. Открийте 10 разлики!

Добави коментар

Водещи новини