Освобождават Мурси, ако се съгласи да напусне Египет

  • 04 август 2013 18:45

  • 1087
  • 0
Освобождават Мурси, ако се съгласи да напусне Египет
©

Отстраненият от власт през миналия месец президент на Египет Мохамед Мурси може да бъде освободен, ако се съгласи да напусне страната.

Това е съдържанието на обсъждания в момента от водещите политически сили в страната компромисен план за разрешаване на вътрешната ситуация, пише "Сънди Таймс".

Планът е разработен с участието на САЩ и Европейския съюз, а гаранти по него са Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Планът също така предполага прекратяване на протестите на движението „Мюсюлмански братя”, което провежда седяща демонстрация в Кайро. Едновременно с това ръководството на движението трябва да признае съществуващото в Египет статукво в замяна на амнистията и освобождаването на задържаните негови членове. Също така могат да бъдат размразени част от активите на „Мюсюлмански братя”, отбелязва изданието.

Според наличната информация Мурси се намира под домашен арест в един от военните обекти на един час път от Кайро. Той бе арестуван на 26 юли за срок от 15 денонощия. Отстраненият президент е обвинен по няколко пункта, включително в шпионаж и държавна измяна, бягство от затвор в дните на масовите антиправителствени протести в началото на 2011 г., а също така в сътрудничество с палестинското движение „Хамас”. Според египетски медии той вече е разпитан по голяма част от обвиненията.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини