Хиляди протестираха в деня за вярност към краля в Мароко

  • 01 август 2011 06:52

  • 704
  • 0
Хиляди протестираха в деня за вярност към краля в Мароко
© Guliver / Getty Images

Хиляди мароканци протестираха вчера, за да окажат натиск на най-дълго управляващата арабска династия да се откаже от част от правомощията си и да поведе борба с корупцията, съобщи Ройтерс.

Протестите съвпаднаха с практикуваната от векове церемония, по време на която стотици верноподаници подновяват клетвата си за вярност към краля.

Крал Мохамед Шести обеща конституционни промени за орязване на правомощията му на 9 март - две седмици след избухването на протестите в страната.

На 1 юли мароканците подкрепиха на референдум нова конституция. Но предприетите мерки не сложиха край на продемократичното движение "20 февруари", което настоява за установяване на конституционна монархия в Мароко.

Държавната телевизия показа краля, облечен в традиционна роба, да поздравява от коня си дългите редици сановници, които му се покланяха и повтаряха "Нека Бог благослови живота на моя господар."

В същото време в столицата Рабат стотици протестиращи скандираха "Нека Бог благослови живота на моя народ" и носеха плакати, настояващи за промени, които да скъсат с миналото.

Близо 4000 души протестираха в най-големия град Казабланка и около 5000 в Танжер с искания за изкореняване на корупцията и премахване на ритуалите, които изискват от хората да коленичат.
 

Последвайте канала на

БТА
704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини