Основават град в чест на Патрис Лумумба

  • 15 май 2013 19:21

  • 1405
  • 0
Основават град в чест на Патрис Лумумба
© Getty Images

Нов град ще бъде основан в Демократична република Конго, който ще носи името на Патрис Лумумба - убития първи министър-председател на страната след извоюването на независимостта й, предаде Ройтерс, като се позова на правителството.

Лумумбавил ще бъде образуван от сливането на няколко селища близо до родното място на почитания политик в провинция Източен Касай.

Ще бъде осигурена финансова подкрепа на населението, за да може да живее в наистина градска среда. Правителството се надява
мястото да привлече туристи.

Лумумба си спечели популярност като лидер на борбата за независимост на Конго и стана първият демократично избран министър-председател след получаването на независимост от Белгия през 1960 г., но предизвикваше опасения на Запад заради сближаването му с Москва в разгара на Студената война.

Правителството му остана на власт само три месеца преди той да бъде свален от власт и разстрелян от наказателен взвод - убийство, за което белгийците поеха частична отговорност през 2002 г.

Правителството ще построи административни сгради и ще изпрати кадри да управляват града, отдалечен на около 1 000 км от столицата Киншаса, която време на колониалния период се казваше Леополдвил в чест на белгийския крал, отбелязва БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Обикновено населените места в страната трябва да имат население от поне 100 000 души, за да бъдат класифицирани като градове, но Лумумбавил ще стартира по изключение с четвърт от този брой.

Последвайте канала на

1405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини