Новото правителство на Египет положи клетва

  • 21 юли 2011 19:47

  • 667
  • 0
Новото правителство на Египет положи клетва
© gettyimages

Церемонията по полагане на клетва на новото правителсво трябваше да се проведе в понеделник, но бе отложена заради влошеното здравословно състояние на премиера Исам Шараф.

В новото правителство има 14 нови министри, включително вицепремиерът, министрите на на търговията и индустрията и на финансите. Мохамед Камел Амр е новият първи дипломат на Египет.

Недоволство предизвиква обаче оставането на Мансур ел Есауи на поста министър на вътрешните работи.

Промените бяха извършени с цел да се потуши общественото недоволство, което се изрази в след серия от масови протести в различни градове на Египет. Участниците в тях настояваха незабавно да се пристъпи към политически и икономически реформи, както и властта да се "очисти" от кадрите, свързани с предишния режим, и да се откаже от използваните все още репресивни методи, съществували по времето на сваления президент Хосни Мубарак.

Днес египетските вестници пишат, че не са изключени допълнителни промени, ако протестите в страната продължат. Според източници на "Ройтерс" някои от промените са договоряни буквално в последните минути.

"Това (промените – бел. ред.) ще успокои малко народа, но все още не е достатъчно... тъй като народът очакваше промени в министерствата на вътрешните работи и правосъдието", заяви пред "Ройтерс" ръководителят на Международния център за бъдещи и стратегически проучвания. "Очевидно премиерът не разполата с пълната власт, за да ги смени и върху него се оказва натиск."

Временното египетско правителство ще управлява страната поне до септември, когато трябва да се проведат първите свободни избори след смяната на режима на 11 февруари т.г.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
667 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини