Премиерът на Тунис представи новото си правителство

  • 08 март 2013 18:26

  • 735
  • 0
Премиерът на Тунис представи новото си правителство
©

Премиерът на Тунис Али Ларайед представи днес новото си коалиционно правителство, водено от ислямистите, което има за задача да изведе страната от едномесечната криза, предизвикана от убийството на опозиционния политик Шокри Белаид, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Ларайед даде да се разбере, че новият кабинет ще управлява само до произвеждането на общи избори преди края на годината. Съставът на новото правителство бе договорен от ислямистката партия Ан Нахда ("Възраждане") и двете светски партии, с които тя управлява от декември 2011 г - левоцентристкият Демократичен блок за труд и свободи ("Ат Такатул") и Конгрес за републиката на президента Монсеф Марзуки. Ан Нахда отстъпи няколко ключови министерства на независими фигури. Дипломатът от кариерата Отман Жаранди е посочен за външен министър, Лотфи Бен Жеду - за министър на вътрешните работи, а Рашид Сабах - за министър на отбраната. Икономистът Елиес Факфак запазва поста си като министър на финансите.

Жаранди, бивш постоянен представител в ООН, има солидни връзки с международните институции и Запада. Бен Жеду и Сабах са съдии. Първият е участвал в разследване на убийствата на десетки младежи по време на въстанието срещу президента Зин ал Абидин Бен Али, вдъхновило Арабската пролет в региона. Ларайед заяви пред журналисти, че се надява да се заеме с неотложните задачи, веднага след като кабинетът бъде одобрен от Учредителното събрание. "Нашата страна се нуждае от работа и дисциплина. Нуждаем се
от национално единство," подчерта премиерът, цитиран от ДПА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини