Бягащите от Тимбукту ислямисти са подпалили библиотека с древни ръкописи

  • 28 януари 2013 18:20

  • 1112
  • 0
Бягащите от Тимбукту ислямисти са подпалили библиотека с древни ръкописи
©

Френските и малийските войски са овладели град Тимбукту, но бягащите оттам ислямистки бунтовници са подпалили древна библиотека с безценни ръкописи, съобщи агенция Reuters.

Освен че е един от важните търговски градове в страната, Тимбукту е и център на ислямските учения. Според информация на Би Би Си в неговите библиотеки и частни колекции се пазят близо 700 000 ръкописа, датиращи от XIII до XVII век, като сред тях има религиозни, правни, художествени и научни текстове, пише dnevnik.bg.

Тимбукту е включен и в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради древните си джамии и мавзолеи на светци, част от които бяха унищожени от бунтовниците в края на юни миналата година.

Именно за да не навредят на древните паметници в града, френските части са организирали специална операция за неговото отвоюване без бой. 1000 френски войници, сред които парашутисти, и 200 малийски бойци са превзели близкото летище и са обградили Тимбукту. Целта им е била да попречат на ислямистите да избягат на север към планинско-пустинните региони.

Въпреки че де факто битка не е имало, бягащите бунтовници успели да подпалят няколко сгради, сред които и института "Ахмед Баба", построен с пари от ЮАР, който играел ролята на библиотека. В нея имало над 20 000 ръкописа, като някои от тях се пазели в подземни хранилища. Кметът на града Усман Хале не разполагал с информация доколко е пострадала безценната библиотека, но e разказал пред Reuters, че сред запалените сгради били и неговият офис и домът на депутат от местния парламент.

Все още продължава претърсването на лабиринта от тесни улички, древни джамии и паметници на Тимбукту за укрили се ислямисти, но според говорителя на френската армия лейтенант Тиери Буркар има всички предпоставки за скорошното установяване на пълен контрол. Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви пред телевизия France 2, че "малко по малко Мали се освобождава".

Днешната операция в Тимбукту беше осъществена, след като през уикенда френско-малийските части си върнаха и Гао – друг ключов град в Северно Мали, който беше в ръцете на бунтовниците от миналата година. В неделя жителите на Гао, на 300 километра източно от Тимбукту, излязоха на улиците да танцуват и празнуват освобождението си от ислямистите, наложили насилствено шериата на местното население.

Междувременно в Мали продължават малко по малко да пристигат военни части на съседните африкански държави.

В неделя досегашният лидер на Африканския съюз и президент на Бенин Тома Яи Бони разкритикува членките на блока за твърде бавната им реакция, принудила Франция да поеме ръководството на военната операция. Той призова още НАТО и азиатските страни също да изпратят помощ в Мали. "Ние трябва да освободим сахелския пръстен от терористичната заплаха", каза Бони, предавайки лидерския пост на съюза на премиера на Етиопия Хайлемариа́м Десале́н.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1112 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини