Безредиците в Египет продължават въпреки извънредното положение

  • 28 януари 2013 12:36

  • 497
  • 0
Безредиците в Египет продължават въпреки извънредното положение
©

Полицията използва днес сълзотворен газ срещу замерящи я с камъни протестиращи. Това става ден след като египетският президент въведе 30-дневно извънредно положение и полицейски час в трите най-тежко засегнати от насилието провинции, съобщи АП.

Стълкновенията край площад "Тахрир" продължават пети пореден ден. Късно снощи хиляди демонстранти протестираха в Порт Саид,
Исмаилия и Суец срещу обявеното от президента извънредно положение. Насилието в трите провинции през уикенда взе близо 50 жертви. Основната египетска опозиционна коалиция се събира днес, за да определи как да отговори на поканата на президента Мохамед Морси за национален диалог тази вечер, предаде АФП. "Фронтът на национално спасение" (ФНС) се събира в ранния следобед, за да определи позицията си", заяви за АФП Хусейн Гохар от Египетската социалдемократическа партия - член на коалицията ФНС.

Партия "Ад Дустур" на носителя на Нобелова награда за мир и бивш шеф на Арабската лига Мохамед ел Барадеи, и формацията на завършилия трети на президентските избори миналата година Хамдин Сабахи също са поканени на срещата. Движението на Сабахи "Народно течение" обяви в комюнике тази нощ, че "отказва да участва в диалог, докато кръвопролитието продължава и докато режимът продължава да извършва престъпления срещу протестиращите". Според движението сериозният призив за диалог изисква реални гаранции за успех, основната от които е президентът да предложи политически решения, а не такива, свързани със сигурността.

Последвайте канала на

БТА
497 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини