Кристалина Георгиева настоя за осигуряването на хуманитарен достъп до Мали

  • 25 януари 2013 14:19

  • 725
  • 1
Кристалина Георгиева настоя за осигуряването на хуманитарен достъп до Мали
©

Еврокомисарят Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование призова днес за осигуряването на по-широк достъп на хуманитарната помощ до Мали.

На пресконференция в Европейската комисия тя отбеляза, че не се очаква военните да доставят хуманитарна помощ, като това би било последният избор. На военните е работа да се сражават, а на хуманитарните работници - да осигуряват грижа, посочи тя. Георгиева уточни, че през миналата година ЕК е осигурила общо 98 млн. евро хуманитарна подкрепа за Мали, а от началото на тази година - още 20 млн. евро. Ще повишим финансирането за Мали и съседите, щом е необходимо, важно е донорите да допринасят, при това рано, допълни комисарят.

По нейните думи 80 процента от най-засегнатите от обстановката малийци представляват 20-те процента най-бедни хора в страната. Тя уточни, че в Мали днес има 660 000 недохранени деца. ЕК е в готовност да осигури още 250 млн. евро за африканската държава от фондовете за развитие, когато там бъде постигната политическа стабилност. Комисарят призова малийските власти да спазват международното хуманитарно право. Очаквахме военна намеса заради дейността на джихадистите, не бяхме неподготвени, добави тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
725 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2013.01.31 | 20:25

1
Защо е Кристалина а не е както по рождение СТАЛИНКА?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини