Европейски джихадисти тръгват към Мали

  • 16 януари 2013 14:57

  • 1217
  • 0
Европейски джихадисти тръгват към Мали
©

Европейският съюз е притеснен, че настоящата обстановка в Мали може да привлече европейски джихадисти в африканската държава, които да се бият на страната на ислямистите, заявиха високопоставени източници от ЕС, пожелали анонимност.

Това пояснение бе направено в навечерието на утрешния първи за годината и извънреден Съвет на ЕС по външни работи, който ще се занимае изцяло с обстановката в Мали. Предвижда се на заседанието министрите на външните работи от ЕС да обсъдят със своя малийски колега кога и как да започне европейската обучителна мисия за малийската войска. Първоначално се предвиждаше тази мисия да започне работа в края на февруари или началото на март, но вероятно тези планове ще бъдат ускорени. Мисията няма да има военно изражение, а ще бъде насочена към възстановяването на армията под граждански контрол. Очаква се тя да продължи 15 месеца, да бъде изпълнена от общо 450 служители и да струва 12.3 млн. евро.

Една от целите на обучителната мисия ще бъде ограмотяването на местните сили за работа със затворници, защото предстоят арести. Придвижда се в столицата Бамако да бъде обособено звено за задържане, съдене и изпълнение на присъдите на бъдещите затворници.
По повод предприетата в последните дни военна намеса от страна на Франция източниците уточниха, че се очаква тази кампания да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Подчертава се, че самото малийско правителство е поискало международна помощ за възстановяването на нормалния политически и обществен живот в африканската страна. Оценката е, че събитията там могат да имат пряко влияние над ЕС, затова Общността трябва спешно да оцени каква помощ ще окаже.

Утре в Брюксел заседават и началниците на отбраната на страните от НАТО, макар засега от пакта да заявяват, че алиансът не е търсен по темата за Мали

Последвайте канала на

БТА
1217 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини