Морси подписа новата конституция на Египет

  • 26 декември 2012 12:13

  • 672
  • 0
Морси подписа новата конституция на Египет
©

Египетският президент Мохамед Морси подписа проекта на нова египетска конституция, одобрен на общонароден референдум и така той се превърна в основополагащ закон на страната, предаде Ройтерс.

Според Морси новата конституция ще помогне да се сложи край на политическия хаос в Египет и ще му позволи да насочи вниманието си върху подобряване на състоянието на крехката египетска икономика. Резултатите от референдума за конституцията бяха оповестени вчера и показаха, че тя е подкрепена от 63,8 процента от гласоподавателите. Това проправя пътя за нови парламентарни
избори след около два месеца.

Референдумът за конституцията беше третата голяма победа за ислямистите от Мюсюлмански братя, инициатори на проекта за основополагащия документ, след победите им на парламентарните и президентските избори. Новата конституция обаче си навлече много критики. Опозиционни групи смятат, че тя е прекалено недемократична и ислямизирана, че дава възможност на духовниците да се месят в законодателния процес, докато малцинствата са оставени без адекватна юридическа защита.

Последвайте канала на

672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини