Египет ще иска пари от МВФ след месец

  • 11 декември 2012 20:03

  • 1004
  • 0
Египет ще иска пари от МВФ след месец
©

Жизненоважният заем от 4.8 милиарда долара от Международния валутен фонд (МВФ) за Египет ще бъде отложен за следващия месец, заяви финансовият министър на страната, цитиран от Reuters. Това допълнително ще задълбочи политическата криза, обхванала най-многолюдната арабска страна, предаде "Дневник".

Докато поддръжниците на враждуващите страни се събираха в Кайро и Александрия за поредната вълна протести, финансовият министър Мумтаз ал Саид заяви, че отлагането на споразумението за заема има за цел да спечели повече време, за да се обяснят на хората остро критикуваните бюджетни икономии.

Съобщението на министъра дойде, след като президентът Мохамед Мурси се отказа от планираното данъчно увеличение, което беше ключово условие за осигуряване на кредита от МВФ. Опозицията посрещна данъчния пакет, който включваше мита върху алкохола, цигарите и редица стоки и услуги, с остра критика. "Разбира се, отлагането на заема ще има влияние върху икономиката, но обсъждаме необходимите мерки, за да се справим с това през идния период. Оптимистично настроен съм, всичко ще бъде наред, ако Бог пожелае", казва Ал Саид.

"Предизвикателствата са икономически, не политически и трябва да се справим с тях встрани от политиката", смята премиерът Хишам Кандил. Той обясни, че Египет е помолил кредитът да бъде отложен с един месец. Премиерът допълни, че реформите няма да навредят на бедните. Хлябът, захарта и оризът няма да бъдат засегнати, но цигарите и олиото ще поскъпнат и ще бъдат наложени глоби за замърсяване на околната среда. В опит да постигне консенсус Кандил заяви, че следващата седмица ще има национален диалог за икономическата програма.

Последвайте канала на

1004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини