Бан Ки Мун препоръчва "офанзивна военна операция" в Мали

  • 29 ноември 2012 08:04

  • 657
  • 0
Бан Ки Мун препоръчва "офанзивна военна операция" в Мали
©

Генералният секретар на ООН Бан Ки МунБан Ки Мун   Бан Ки Мун - корейски дипломат, генерален секретар на ООН.  Роден на 13 юни 1944 г. Като препоръча на Съвета за сигурност на ООН да одобри в Мали да бъде разположена мисия на Африканския съюз за прилагане на мира, която да се бори срещу ислямистските екстремисти в северната част на страната, но не предложи финансова подкрепа от страна на световната организация, предаде агенция Ройтерс.

Дипломати в ООН уточниха, че мисиите за прилагане на мира позволяват използването на смъртоносна сила в сериозни бойни ситуации, докато операциите за поддържане на мира имат за цел да подпомогнат и надзирават вече съществуващо примирие.

Последната водена от ООН мисия за прилагане на мира, одобрена от Съвета за сигурност, беше в Сомалия в началото на 90-те години на миналия век. В рамките на мисията 18 американски войници загинаха, след като бяха свалени два хеликоптера "Блек Хоук". Този случай доведе до изтеглянето на САЩ от управляваните от ООН мироопазващи операции.

В препоръката на Бан внимателно подбраните думи показат ясно, че световна организация е все още предпазлива по отношение на това да се заеме с операции за прилагане на мира. Той посочи, че Съветът трябва да бъде сигурен, че международните норми ще бъдат спазени преди началото на всяка военна офанзива.

Последвайте канала на

Весела Найденова
657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини