Президентът на Египет се срещна с египетски магистрати

  • 26 ноември 2012 21:44

  • 457
  • 0
Президентът на Египет се срещна с египетски магистрати
©

Президентът на Египет Мохамед Морси се срещна днес с най-висшите египетски магистрати, за да защити пред тях решението си за увеличаване на правомощията си, взето миналия четвъртък и породило вълна от яростни протести в цялата страна и безпокойството на международната общност, предадоха световните агенции.

Пред висшите магистрати Морси е подчертал, че неговото решение не трябва да се възприема като посегателство над съдебната власт. Говорителят на египетския президент Ясер Али, заяви, че държавният глава е взел това решение заради отсъствието на долна парламентарна камара, разпусната по-рано тази година от съда. Поради тази причина законодателната инициатива се полагала на Морси в съответствие с конституционната декларация от 12 август и това щяло да продължи, докато в Египет не настъпела стабилност, подчерта Али.

Представителят на египетската опозиция Хамдин Сабахи заяви, че протестите срещу президента ще продължат, докато той не отмени решението за допълнителните си правомощия, които му дават своеобразен имунитет от съдебно преследване, както и на комисията, разработваща новата конституция на страната, доминирана от ислямистите, предаде Ройтерс. Сабахи е начело на партията Народно движение и е бивш кандидат за президент на Египет.

Същевременно днес американският държавен секретар Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 е говорила по телефона с египетския министър на външните работи Мохамед Камел Амр за вътрешнополитическата египетска криза, предаде още Ройтерс. Тя е изразила надежда, че кризата ще бъде разрешена с дипломатически средства, и е повторила американските притеснения от решението на Морси да увеличи своите правомощия.

Последвайте канала на

БТА
457 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини