Макаците се самозадоволяват с каменни секс играчки в Индонезия

  • 16 май 2023 12:16

  • 4127
  • 1
Макаците се самозадоволяват с каменни секс играчки в Индонезия
© Getty Images, архив

Доста животни са способни да боравят с различни инструменти. И макаците са едни от тях. Сега ново изследване, публикувано в Ethology: International Journal of Behavioural Biology, открива, че тези маймуни са използвали въпросното си умение, за да превърнат камъните в секс играчки.

За да достигнат до тези заключения, учените от Университета на Летърбридж в Канада наблюдават отблизо група дългоопашати макаци, живеещи около градската среда на Sacred Monkey Forest Sanctuary в централната част на Бали, Индонезия. В случая става дума за 700-1000 маймуни, съставляващи седем различни групи (с припокриващи се територии).

Макаци извършват серийни нападения в град в Япония

Предишно изследване показва, че дългоопашатите магаци на Бали често почукват и разтриват своите гениталии с малки камъчета. Канадските изследователи са заинтригувани от това необичайно, макар и доста познато, поведение. Ето защо те решават да проучат дали камъчетата могат да бъдат възприети изцяло като за инструмент за мастурбиране, сходен със „секс играчка“.

Наблюдателните и статистическите анализи показват, че почукването и потриването с камъни определено е със сексуален контекст. Това е особено видимо при мъжките, които разтриват слабините си с камък, за да постигнат ерекция. Също така става ясно, че вероятността мъжките макаци да прибягнат до използването на камъните в сексуален контекст, се увеличава в случаите, когато женските например показват гениталиите си.

Убиха макак – терорист в Япония

Изследователите забелязват, че женските макаци също използват камъчетата, за да докосват гениталиите си (макар и по-рядко от мъжките). Те проявяват особено голям интерес към камъчета с по-груби или ъгловати ръбове. Признаците на сексуална възбуда при женските не са толкова видими, колкото при мъжките. Ето защо изследователите казват, че е по-трудно да се определи мотивите им за ползване на камъчета. Трудно обаче можем да кажем, че поведението на женските се различава особено от това на мъжките.

Приматите често използват секс играчки и помощни средства при мастурбация. Изследователи са виждали как диви шимпанзета използват създадени от човека обекти, за да мастурбират. Японските макаци пък се търкат в гърбовете на елените, за да се самозадоволят. Подобна тема може и да ви се струва глуповата. Всъщност обаче можем да научим доста от еволюционния произход на инструментите за мастурбиране. Усвояването на инструментите е позволило на някои видове да оцелеят значително по-лесно. Очевидно е, че в нашия случай инструментите са имали огромно влияние за успеха на Homo Sapiens.

Поведението на приматите се променя заради изолацията през пандемията

На този етап изследователите все още не са сигурни дали способността на макаците да използват инструменти е възникнала първоначално с функционални обекти (например ловни оръжия) или е еволюирала директно посредством игра и свързаното с нея удоволствие.

Източник: IFLScience

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.16 | 15:19

1
Тодорке, марш на царевицата

Добави коментар

Водещи новини