Сексолог препоръчва да избягвате тези две думи

  • 21 март 2023 11:53

  • 27350
  • 2
Сексолог препоръчва да избягвате тези две думи
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Комуникацията е най-важното нещо в леглото! Според експертите обаче трябва да се избягва споменаването на някои думи.

Невинаги е лесно да се говори за потребности и граници. Затова понякога е полезно да се вслушваме в съветите на експерт, в случая на секс терапевта д-р Росара Торизи от Института по секс терапия в Лонг Айлънд. Тя обяснява защо някои думи имат отрицателен ефект, докато други предразполагат към открит разговор, пише сайтът obekti.bg

Избягвайте „никога“ и „винаги“

„Винаги аз съм инициатор на секса“ или „Ти никога не искаш…“ Прекалено често се използват думичките „винаги“ и „никога“.

Кои са трите типа оргазъм при жените?

Д-р Торизи ги нарича „бариерни думи“, понеже пречат на изчерпателната и задълбочена комуникация. Освен това не отразяват правилно действителността, защото обикновено е нереалистично някой да прави нещо винаги или никога. Когато употребявате тези думи, всъщност искате да предизвикате определена промяна у другия, но постигате точно обратното: отнемате му възможността да израства и да се развива. А това обикновено води до спор, вместо до конструктивен разговор. Затова терапевтите съветват да обяснявате от своя гледна точка защо определено поведение ви обижда и какво според вас може да помогне.

Вместо това използвайте

Думата, която оставя достатъчно пространство за двамата партньори, е „може би“. Дори ако отначало звучи така, сякаш някой не знае какво иска или се страхува от решения, според д-р Торизи тя е страхотно помощно средство. Отваря нови пътища, вместо предварително да ги блокира.

Ако например партньорът ви иска да изпробва в секса нещо ново, което никога досега не сте правили, може да отговорите с многозначително „може би“. Този отговор може да сложи началото на откровен разговор какво харесва или не харесва всеки от двамата. Според д-р Торизи за пълноценния полов живот е особено важна и думата „комперсия“, която се отнася до състоянието на щастие, породено от щастието на другия, и в действителност означава „обратното на ревността“. Защото споделяме радостта на партньора или партньорката, дори ако не сме преки участници в нея.

Понятието идва от областта на полиаморията, но Торизи смята, че може да се пренесе и върху по-тривиални всекидневни ситуации. Например ако се радвате, когато той или тя предприема нещо забавно с приятели или е ентусиазиран/а от хоби, което не споделяте. Понякога чувството на съпреживяна радост се поражда автоматично, но ако не е така, според Торизи би трябвало да го упражнявате.

Последвайте канала на

Novini.bg
27350 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.29 | 17:56

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Емѝ...

2023.03.21 | 12:05

1
Здравейте. Аз съм 55 годишен безработен хомосексуалист. Страдам от лека форма на шизофрения, затова и не искат да ме вземат на работа. Живея при майка си. Ако може да ми помогнете със малка със малка сума пари, пишете до редакцията. Там ми имат адреса и бързо ще стигнат до мен.

Добави коментар

Водещи новини