Сестрата на Гарелов: Аз трябваше да си отида първа

  • 10 септември 2024 13:28

  • 1486
  • 3
Сестрата на Гарелов: Аз трябваше да си отида първа
© gettyimages

Сестрата на журналиста Иван Гарелов доктор Радка Гочева не е на себе си след вестта за смъртта на брат си. Той почина на 81 години в болница “Пирогов", където бе настанен с тежка черепно-мозъчна травма, пише Минаха години.

86-годишната Гочева е лекар рентгенолог и като специалист била наясно с мрачната перспектива за живота на телевизионера. До преди няколко години най-възрастната специалистка по образна диагностика в Пазарджик все още работеше и дори се ваксинира за ковид в първите дни от кампанията през 2021 година. Днес тя вече само пенсионерка.

Радка Гочева никога не е парадирала с известния си брат, макар цял Пазарджик да знае за родствената им връзка. Лекарката била съсипана на 3 септември, след като разбрала за кончината на любимия си Иван и само отронила: „Аз трябваше да си ида първа, нали съм по-голяма". Двамата са родени в пазарджишкото село Смилец, журналистът идва на бял свят на 6 февруари 1943 г.

„Детството ни мина в следвоенната бедност и нищета. В детската градина ни даваха да пием американско кондензирано мляко. Карахме ски от бъчвени дъги. Майка ми купуваше преоценени платове, за да ми ушие риза. Веднъж за 24 май ми купиха пепитено костюмче с къси панталони. Отказах да облека такава цветна дреха. За пръв и последен път ми удариха плесница. Със сестра ми искахме да отидем на театър, но ученическата ми куртка беше със закърпени ръкави. Беше ни много мъчно. Пазарджик беше на пътя, който водеше към Европа и светът стигна до нас. Дънки, плочи, списания. Ровехме из малкото издания, в които имаше снимки от живота зад Желязната завеса. Събирахме се да слушаме новата музика. Нежни блусове на загасена светлина, първи тръпки от докосването на момичешките гърди. Две години казарма, беше пак някаква международна криза, не освобождаваха кандидат-студентите. В Школата за запасни офицери не ни даваха много да стреляме, но изучавахме история на БКП и на КПСС“, спомня си Гарелов приживе.

Прощаваме се с Иван Гарелов

Човека Панорама е завършил Софийския университет със специалност журналистика. През годините той е работил като редактор - първо във в. „Народна младеж“ (през 1968 и 1969 г.), а след това в Българската телеграфна агенция (от 1970 до 1973 г). От 1973 г. до 2000 г. е в националната телевизия като заместник главен редактор и продуцент, водещ и продуцент на обзорното информационно-политическо предаване „Панорама“. По-късно работи и в Нова, и в Би Ти Ви, а дългогодишен кадър на Националното радио е съпругата му Донка Стамболийска, която си отиде на 18 април мината година. Тя бе диагностицирана с рак, заради който спира окончателно цигарите. Преди това бившата водеща в националното радио пуши много, без това да вреди на мелодичния й глас, който поколения слушатели познават.

Онколозите не се решили да оперират тумора в белия й дроб, защото било твърде опасно, но Стамболийска преминала през химио-, лъче- и имунно терапии. Белият дроб обаче бил безвъзвратно увреден и започнало възпаление.

„Преместиха я в интензивна терапия. Посещенията не бяха позволени. Чувахме се по телефона - накратко, за най-важното... После й откриха и ковид. Изолираха я в кабина. Загуби се зарядното й. Часове прекарах пред отделението, като се молех да й внесат ново зарядно за телефона, за да се чуем. После цяла вечер звъних, но тя не отговаряше. Сутринта бях при началника на клиниката. Вечерта се наложило да я интубират, за да бъде на командно дишане. Затова не ми отговаряла. Ще чакаме. Не чаках дълго. Още докато се връщах у дома, ми позвъниха, че Донка вече е починала. Така и не можахме да се чуем за последен път. Имах да й кажа само тези думи: „Мила, обичам те!”,  изплака след кончината й Гарелов.

Двамата нямат деца, въпреки дългия 46-годишен брак. Стамболийска не крие обаче, че е жертвала професионалната си кариера и приятелствата си заради любимия. Гарелов бил доста ревнив и предпочитал срещите й да се провеждат пред очите му - вкъщи. Заради Донка телевизионерът се развежда с първата си съпруга Василка, от която има две деца. Тя също е дългогодишна журналистка, която се влюбва в Иван още като студентка. Не казва лоша дума за него и след като той се развежда. Нейна приятелки издават, че Василка се чувствала виновна заради своя забежка с известен фотограф, за която Мистър Панорама разбрал по време на брака им. Той също е ценител на женската хубост, но до последно съпруга №1 виняла себе си за развода. За разлика от мъжа си тя винаги е пишела за женски теми, като последователно работи в „Жената днес“, „Лада” и „Вестник за жената“.

Версията на Гарелов за раздялата им обаче е друга: „Просто се влюбих. Когато казах на първата си съпруга, че обичам друга, тя не ми направи дори и скандал. Настоящата и бившата ми жена не са приятелки", признава той в интервю преди години. Василка почина през 2022 г., няколко месеца след това си отиде и синът им Стефан, който носеше името на бащата на Иван Гарелов.

Най-близкият човек до Мистър Панорама остана щерката Калина, която е и редактор на неговите книги. “Хората се умориха от демокрацията. Те за първи път започнаха да говорят против нея." Този тъжен извод направи Гарелов в навечерието на своя 80-и рожден ден.

Пред Георги Любенов журналистът-легенда не скри, че все още му се работи. „Не обичам равносметки, не ги и правя, първо защото смятам, че 80-те години не са някаква граница, на която трябва да спра. Както виждате, аз продължавам с журналистиката, като пиша книги. Имам планове и се чувствам работоспособен. Второ - никога не съм се стремял да се издигам в йерархичната  стълбица, по-скоро съм си поставял конкретни професионални или обществени цели. Доволен съм от себе си, защото съм постигнал целите си: да ида на война, да поканя папата, да построя църквата в Пампорово. Искам още да работя. Липсва ми адреналинът от журналистиката, особено в телевизията”, бе категоричен Човекът Панорама.

Още на 3 септември по обед черквата в планинския курорт се изпълни с приятели на журналиста, дошли да се помолят за душата му.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1486 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
К.ур за п.уткин

2024.09.10 | 16:13

3
никой не ви спира бе гнусни нагли рашистко-болшевишки подлоги!

2024.09.10 | 13:33

2
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy
аре стига с тоя помияр

2024.09.10 | 13:33

1
напил се, претрепал се, умрел, тъпанара. да се напие и тая и да скочи след него, какво врека?

Добави коментар

Водещи новини