Принц Уилям се е споразумял с пресгрупата на Рупърт Мърдок, докато принц Хари продължава съдебните дела

  • 25 април 2023 18:21

  • 3695
  • 1
Принц Уилям се е споразумял с пресгрупата на Рупърт Мърдок, докато принц Хари продължава съдебните дела
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член е постигнал тайно извънсъдебно споразумение срещу „много голяма сума“ по иск за телефонно хакерство срещу британския клон на вестникарската компания на Рупърт Мърдок, съобщи БТА, позовавайки се на съдебна документация на адвокатите на брата на британския престолонаследник Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David),.

Хари, по-малкият син на крал Чарлз, съди „Нюз груп нюзпейпърс“ (НГН) на Мърдок във Върховния съд в Лондон за множество незаконни действия, за които се твърди, че са извършени от страна на таблоидите й „Сън“ и вече несъществуващия „Нюз ъв дъ уърлд“, от средата на 90-те години до 2016 г.

По време на тридневните предварителни изслушвания тази седмица НГН, която е изплатила милиони лири за уреждане на над хиляда дела за телефонно хакерство, иска да заличи исковете на Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), и на британския актьор Хю Грант, като твърди, че те е трябвало да предприемат съдебни действия по-рано. Пресгрупата също така отрича някой от вестник „Сън“ да е участвал в каквато и да била незаконна дейност.

Хари и Уилям на нож, няма да си говорят на коронацията на Чарлз III

В изложение до съда правният екип на Хари каза, че причината да не е завел дело по-рано е, че е имало споразумение между НГН и Бъкингамския дворец да се отложат всякакви нови искове до приключването на текущите съдебни дела за телефонно хакерство. „В отговор на тази оферта на НГН да се отложи стигането на исковете на Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), до съдебен процес, ищецът трябваше да оповести публично подробности за това тайно споразумение, както и факта, че неговият брат, Негово кралско височество Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член, наскоро е уредил извънсъдебно своите искове срещу НГН“, заявяват адвокатите на принца.

Те добавиха, че пресгрупата на Мърдок се е споразумяла с Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член за „много голяма сума пари през 2020 г.“. Офисът на Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член обяви, че не може да коментира текущи съдебни производства. По време на наказателния процес, образуван през 2014 г. срещу „Нюз ъв дъ уърлд“, бившият редактор на таблоида по дворцовите теми Клайв Гудман даде показания, че в средата на 2000 г. е прихванал незаконно гласовите пощи както на Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David),, така и на брат му Принц УилямПринц УилямУилям Артър Филип Луи Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Кембридж (на английски: William Arthur Philip Louis) е член и на съпругата му Кейт. Нейният телефон е бил прихванат 155 пъти, телефонът на Уилям - 35 пъти, а този на Хари - девет пъти, призна Гудман.

В показанията си на свидетел, цитирани от адвокатите му, Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), каза, че тайното споразумение е било сключено, за да се „избегне ситуацията, в която член на кралското семейство би трябвало да се яви като свидетел и да разказва конкретни подробности от личните и изключително чувствителни гласови съобщения, които са били прихванати“. Принц ХариПринц ХариПринц Хенри Чарлс Албърт Дейвид Маунтбатън-Уиндзор, херцог на Съсекс (на английски Henry Charles Albert David), сподели още, че Бъкингамският дворец е искал „да избегне на всяка цена уронването на репутацията, причинено от публикуването през 90-те години на миналия век на подробности от „интимен телефонен разговор“ между Чарлз и сегашната кралица консорт Камила, когато баща му е бил все още женен за майка му принцеса Даяна".

В документа се казва също, че бабата на Хари, покойната кралица Елизабет Втора, е участвала в обсъжданията и през 2017 г. е дала съгласието си той да продължи със съдебните дела.

В своето изложение адвокатът на НГН Антъни Хъдсън отрича да е имало каквото и да е „тайно споразумение“ между издателя и кралското семейство. Той твърди, че дори и да е имало споразумение, то не влияе на делото, тъй като искът е подаден твърде късно.

Хари, който сега живее в Калифорния, не присъстваше в съда, но е наблюдавал процеса чрез видеовръзка, съобщи адвокатът му Дейвид Шърборн.

През 2012 г. британският клон на вестникарска група на Мърдок публикува безрезервно извинение за широко разпространеното телефонно хакерство, извършено от журналисти от вестник „Нюз ъв дъ уърлд“, който медийният магнат закри в рамките на възникналия скандал. Той обаче винаги е отхвърлял каквато и да е незаконна дейност на в. „Сън“, чийто главен редактор по време на събитията беше Ребека Брукс, която сега е изпълнителен директор на британското му подразделение „Нюз Ю Кей“. Тя винаги е отричала, че знае за телефонното хакерство, и беше призната за невинна в делото от 2014 г.

Принц Хари се яви в съда по делото за хакване на телефон

Миналата седмица корпорацията „Фокс“ на Мърдок уреди в САЩ съдебно дело за клевета срещу 787,5 млн. долара, но според съобщения в медиите тази сума е нищожна в сравнение с парите, замесени в британския скандал за телефонно хакерство. През 2021  изданието за медии „Прес газет“ изчисли, че телефонното хакерство е струвало на НГН повече от 1,24 млрд. долара, а в отчетите си за миналата година пресгрупата обяви, че може да й се наложи да похарчи още поне 125 млн. долара. Настоящото дело е едно от четирите, които Хари води срещу британски таблоиди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3695 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.25 | 20:31

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5900 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини