Красивите жени са дрога

  • 12 февруари 2014 13:14

  • 5496
  • 0
Красивите жени са дрога
©

Отделянето на опиоиди в мозъка кара мъжете да отделят повече внимание на красивите жени, установиха норвежки учени. Резултатите от изследването им са публикувани в сп. Molecular Psychiatry.

На учените отдавна е известно, че гледката, която представляват привлекателните хора, активизира лимбичната система на мозъка, отговаряща за чувството на удоволствие, също както и други стимули като вкусната храна, сексът или наркотиците. Ключова роля в случая играят опиоидните рецептори.

При гризачи стимулирането или подтискането на тези рецептори не само променя желанието на животното да яде или да прави секс, но и влияе върху предпочитането на определени видове храна или полови партньори.

Сири Лекнес от университета на Осло, Норвегия и нейните колеги са изследвали как участва опиоидната система на мъжете при възприемането на красивите женски лица. В изследването са участвали 30 хетеросексуални доброволци. Всеки от тях е получил или 10 милиграма морфин, който стимулира опиоидните рецептори, или 50 милиграма налтрексон, препарат, блокиращ работата на рецепторите, или плацебо.

Участниците в изследването са гледали снимки на жени и са оценявали привлекателността им. При първия опит са имали възможност да гледат снимките по 5 секунди, а при втория – по колкото време искат, пише inews.bg.

Учените са открили, че мъжете, които се намират под въздействието на морфина, са оценявали красивите женски лица по-високо от другите участници в изследването, а също са се заглеждали по-дълго в техните снимки, отколкото в тези на непривлекателните представителки на нежния пол, разказва БТА.

Действието на налтрексона върху мъжете е било обратното. Лекнес и нейните колеги предполагат, че влечението на хората към красивите представители на противоположния пол може да се обясни с работата на опиоидната система.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини