Изолация - цени

  • 13 ноември 2014 13:38

  • 13331
  • 0
Изолация - цени
©

След последната пристигнала сметка за отопление от изминалия зимен сезон, може би вече сте започнали да мислите как да намалите този разход.

В тази статия ще ви запознаем с основните предимства за вас и вашето домакинство при поставянето на топлоизолация. Ще разберете още как варират цените за изолация на кв./м. в България и кои са факторите, които ги определят. Не забравяйте, че в MaistorPlus.com можете да получите безплатно професионални съвети и оферти, изготвени специално за вашия дом.

След като сравните цените и репутацията на изпълнителите за вътрешна или външна изолация ще можете да изберете и най-подходящия за вас.

Оценка на енергийните разходи на домакинството

Първото, което е важно да направите, е оценка на енергийните разходи на домакинството досега, за да се убедите сами, че ще си възстановите инвестираните средства за поставяне на изолация само за няколко години от сметките за отопление. Навярно сте чували, че около ⅓ от топлината в дома ви се губи при липса на топлоизолацияна стените. Освен добро решение за вашето домакинство, изолацията на сградите има добър ефект и върху околната среда - тъй като се редуцира количеството на въглеродните емисии.

За да постигнете високи резултати, най-добре е да поставите изолация навсякъде в жилището. Ако обаче не можете да си позволите този разход в момента, започнете постепенно, с изолация на стаите с преобладаващи външни стени. След това потърсете отговор на следните въпроси:

Дали да изберем външна или вътрешна изолация?

Имайте предвид, че вътрешната изолация излиза по-евтино от външната. Но изборът между двете трябва да бъде определен от материала, от който са изградени стените.

Ако живеете в панелно жилище, изолирайте стените отвътре. Стоманобетонът е материал, който не акумулира топлината и външната изолация не би била ефективна. При формирането нацената за вътрешната изолацияосновен фактор е качеството на използвания материал. Изберете такъв, който е с по-висока плътност и по-малка дебелина, за да не загубите квадратура от вътрешното пространство на помещението.

При тухлените сгради топлоизолацията се поставя на външните стени, тъй като по този начин тухлите задържат топлината вътре в помещението. Поставянето на изолация от външната страна предпазва стената от атмосферни влияния (мухъл и влага, например) и гарантира по-дълъг живот и устойчивост на колони, зидове, пояси и др.

Цената при поставяне на външна изолацияе по-висока и се определя от няколко допълнителни фактора, освен качеството на използвания топлоизолационен материал:

  • Височината на обекта - цената за изолация над 3-тия етаж обикновено е по-висока;

  • Състояние на фасадата - цената се увеличава, в случай, че старата мазилка трябва да бъде съборена.

Колко струва поставянето на топлоизолация и какво се включва в цената?

Често майсторите и строителните фирми работят с топлоизолационни материали на някои от водещите производители и предлагат цени, в които се включват доставка и монтаж на материалите. Освен топлоизолационните плоскости в цената се включва тяхното лепене, поставянето на дюбели, мрежи, шпакловка и различни видове мазилка, които могат да оскъпят офертата.

Ориентировъчни цени за поставяне на изолация, вкл. труд и материали на кв.м.:

  • EPS изолация - 25 - 40 лв./кв.м.

  • EPS изолация с графитни частици - 37 - 45 лв./кв.м.

  • XPS изолация - 33 - 48 лв./кв.м.

  • Изолация с каменна вата - 40 - 55 лв./кв.м.

Ако все още се колебаете дали поставянето на изолация е правилното решение за вас, поискайте конкретни оферти от специалистите в MaistorPlus.com и сравнете техните предложения. Направете заявка - така със сигурност ще намерите изпълнител, който да отговаря на вашите представи за предлагано качество и цена за изолация.

Оригинална статия: http://maistorplus.com/blog/post/181/izolaciq-ceni

Последвайте канала на

13331 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини