Алуминиева дограма - цени

 • 13 октомври 2014 12:04

 • 1376
 • 0
Алуминиева дограма - цени
©

Защо алуминиева дограма?

Нека се запознаем с предимствата на алуминиевата дограма:

 • Алуминият е лек метал с ниска плътност и разнообразно приложение в строителството. Отличава се със здравина и е силно устойчив на корозия.

 • Алуминиевата дограма е устойчива и на атмосферни влияния и разлики в температурата. Не увисва, не се изкривява или деформира;

 • Поддържа се лесно, затваря се плътно, има модерен дизайн и богат избор на цветове.

Вижте още: ПВЦ дограма - цени

Разходи за материали

АЛУМИНИЕВИ ПРОФИЛИ: характерно за алуминиевата дограма е, че се използват два основни вида алуминиеви профили - с прекъснат термомост или без прекъснат термомост. Тъй като алуминият е материал с много добра топлопроводимост, в първия случай между вътрешната и външната част на профила се поставят ПВЦ вложки с цел термично прекъсване и по-добра топлоизолация.

 • с термично прекъсване или с прекъснат термомост - специалистите препоръчват ширината на термомоста да е минимум 16 мм, като най-добре е да бъде над 20 мм. Този вид алуминиев профил е добро решение за помещения с по-чести промени в температурата и при по-висока влажност. Намира приложение при остъкляване на промишлени и административни сгради, офиси, зимни градини.

 • без термично прекъсване или без прекъснат термомост, познат още като “студен профил” - използват се предимно за вътрешни врати и прегради в интериора.

 • цвят - алуминиевите профили се предлагат в разнообразни цветове. Най-евтин е стандартният бял цвят. С прахово боядисване алуминиевият профил може да бъде оцветен по каталога RAL или облепен с фолио с дървесен ефект.

ЦЕНИ: Дървесната имитация на алуминиевия профил ще ви струва между 64 лв. - 123 лв. А праховото боядисване: 8 лв. - 10 лв./кв. м.

СТЪКЛОПАКЕТ, ОБКОВ И АКСЕСОАРИ

СТЪКЛОПАКЕТЪТ заема около 80% от площта на дограмата и е може би най-важният елемент, тъй като от него в най-голяма степен зависят топлоизолационните и шумоизолационните качества на дограмата. Цените на стъклопакет за алуминиева дограма варират в зависимост от вида и дебелината на стъклото, броя на стъклата в стъклопакета и разстоянието между тях. Стандартната дебелина на стъклопакета е между 22-32мм за алуминиеви профили с прекъснат термомост и около 18-20мм за “студените профили”.

ЦЕНИ: Най-евтин е стъклопакетът с бяло флоатно стъкло. Ако искате да добавите нискоемисийно стъкло, това ще ви струва около 14 лв. отгоре. За високоемисийно стъкло си отделете между 23 лв. - 28 лв. повече. Цветът или матирането на стъклото ще ви струва средно около 75 лв.

ОБКОВЪТ: това са дръжките, пантите и механизмите на отваряне на алуминиевата дограма. Ако искате да добавите механизъм за двуосово отваряне на крило на дограмата, сметнете още около 15 лв. - 20 лв. към цената.

АКСЕСОАРИ:

 • подпрозоречен перваз (широчина: 15 см - 25 см) - цени: 36 лв. - 50 лв.

 • алуминиева козирка (широчина: 11 см - 30 см) - цени: 10 лв. - 36 лв. / кв.м.

 • комарници (статичен, ролетен или на панти) - цени: 40 лв. - 75 лв.

 • щори - цени: 20 лв./кв.м - 58 лв./кв.м.

ОРИЕНТИРОВАЧНИ ЦЕНИ ЗА АЛУМИНИЕВА ДОГРАМА:

За да придобиете по-добра представа за разходите около една алуминиева дограма, сравнихме цените на водещи производители за стандартен прозорец с едно фиксирано крило и едно отварящо се крило:

 • Размери:

ширина (от 40 до 500 см) - 200 см

височина (от 40 до 500 см) - 136 см

ширина на отварящото се крилото (от 42 до 90 см) - 70 см

 • Минимални цени за алуминиева дограма (профили, стъклопакет, обков) - 272 лв. - 408 лв.

 • Максимални цени за алуминиева дограма (цветни/дървесни профили, стъклопакет, обков, аксесоари) - 504 лв. - 693 лв.

МОНТАЖ

Когато ви дават оферта, повечето фирми включват в предложената цена на алуминиевата дограма демонтаж на старата дограма, транспорт и монтаж. Обикновено оскъпяването варира между 50 лв. и 70 лв. Обърнете внимание дали в предложената цена се включва замазка - цената на тази услуга не би трябвало да е повече от 80 лв. - 120 лв.

Вижте още: Дървена дограма - цени

Не забравяйте, че всеки проект за дограма е уникален и зависи от вашите желания и предпочитания. За да разберете точно колко ще ви струва изработката и монтажа на вашата алуминиева дограма, съветваме ви да направите заявка в сайта и да сравните офертите на различни фирми, предлагащи тези услуги.

Оригинална статия: http://maistorplus.com/blog/post/199/aluminieva-dograma-ceni

1376 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини