В Дубай строят имитация на марсиански град (видео)

  • 30 ноември 2017 09:22

  • 15192
  • 2
В Дубай строят имитация на марсиански град (видео)
© Facebook

Новата амбициозна цел на ОАЕ е да построи нов град на Марс. Вицепрезидентът, премиер и владетел на Дубай - Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум и принцът на Абу Даби - Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян разкриха миналата седмица подробности по проекта Марс 2117, пише в. "Стандарт".

Планът е прост: изграждане на първото обитаемо от хора селище на Червената планета до сто години. Идеята звучи налудничаво, но човечеството гледа все по – сериозно към съседната планета през последните години. Елон Мъск и SpaceX планират да изпратят хора до Марс през 2024 г., докато Стивън Петранек, автор на „Как ще живеем на Марс", прогнозира, че хората ще живеят на Червената планета още преди 2037 г. Преди няколко години беше обявена и програмата Mars One, чиято цел беше създаване на колония там. И докато сроковете за тези проекти все още се сменят и реализацията им не е сигурна, ОАЕ може да се окаже първата, която може да осъществи проекта.

Страната е сред първите девет в света, които инвестират в космическите науки и планират да ускорят изследвания в тази област. През 2015 г. ОАЕ обяви своята мисия до Марс, която ще стартира през 2020 година. Космическият център "Мохамед бин Рашид" ще изпрати автоматичния изследователски апарат "Hope" до Червената планета, където от орбита с помощта на бордовите инструменти ще изследва марсианската атмосфера.

Преди да направят град на Марс строителите от Обединените арабски емирства ще създадат имитация на марсианско селище, което ще се нарича Mars Science City. Eмирството смята да привлече вниманието на туристите с поредния си впечатляващ проект. Обяснението за новата атракция е, че тя се създава с цел подготовка за бъдещо евентуално заселение на Червената планета. Очаква се конструкцията на подобно съоръжение да изисква инвестиции в размер на над $135 млн. Идеята е учените и астронавтите да могат да се обучават да живеят в суровата атмосфера на Марс. Изкуственият град ще заема площ от 58 хил. квадратни километра. В него ще има различни лаборатории за генериране на енергия и вода, за отглеждане на зеленчуци, както и за научни изследвани. Учените ще разполагат с възможността да изпробват различни технологии в условия, които максимално имитират повърхността на Марс, предаде DigitalTrends. Изкуственият град ще разполага и със собствен музей, в който са изложени най-големите постижения на човечеството в Космоса, който да провокира интереса на младите хора към науката. В Mars Science City ще има много взаимно свързани куполни сгради, които ще съдържат различни лаборатории, имитиращи обстановката и терена на планетата. Структурните планове включват използването на 3D технологии и топлинна и радиационна изолация. Впечатляващото съоръжение ще бъде проектирано от датския дизайнер Bjarke и ще включва 3D принтирани компоненти и пясък от пустинята на емирството.

Учените ще използват лабораториите за разработка на технологии, които могат да бъдат от помощ при колонизацията на Марс и осигуряването на храна, вода и енергия там. Ще има и зони за деца, предвидени да увеличават интереса им в изследването на Космоса. Веднага след финализирането на проекта, от Обединените арабски емирства смятат да проведат и експеримент с група хора, които да опитат да живеят там в продължение на година, изцяло в „марсиански" условия.

Космическият сектор заема централно място в Дубайското авиоизложение с изложби, конференции и изтъкнати лектори, сред които и Ал Уордън, бивш астронавт от Apollo 15 на НАСА. Но още преди сондата за Марс на ОАЕ да излети от Япония през 2020 г. - емирствата работи в партньорство с Mitsubishi Heavy Industries, страната от Персийския залив вече обяви намеренията си да развива земеделие в Космоса.

"Между Марс и пустинята има сходства", казва Рашид Ал Заади, стратег по планирането в Космическата агенция на ОАЕ. „Пейзажът в ОАЕ, почвата са сходни", допълва той. ОАЕ е решила да налее пари в два научни проекта – отглеждане на палмови дървета и марули, домати и ягоди на Марс. „Когато стигнем там, ще трябва да ядем", казва Ал Заади. Палмата била избрана заради символичните й връзки с региона, а останалите дървета – защото учените вече установили, че те могат да растат на Марс, допълва той. Това може да звучи като фантазия, но намеренията за земеделие в Космоса на ОАЕ са породени от икономически причини. Емирствата, особено Дубай и Абу Даби, опитват да подготвят икономиката си за края на петролната ера. Процесът започна с огромно разрастване на туризма и авиокомпаниите и свързаните с тях услуги. Сега ОАЕ се насочва към науката и високотехнологичния сектор.

„В Персийския залив има 100 милиона млади хора. Искаме те да играят роля в бъдещето и да отнесат региона до следващото ниво", казва Омран Шараф, проджект-мениджър в проекта Mars Mission. Населението на ОАЕ е около 9 милиона души, от които само 1.4 милиона са граждани на емирството. "Целта е да създадем икономика след петрола, основана на знанията и креативността", казва Шараф. "Така че е важно да се утвърдим като научен център. Създадохме много инженери, но не толкова много учени. Проектът Марс е чисто научна мисия", допълва Шараф. След създаването на Космическата агенция на ОАЕ през 2014 г., страната е инвестирала над 5.4 млрд. долара в проекта Марс. Това включва сондата до Марс, чийто завършен прототип беше показан на авиоизложението.Сондата била създадена с преднамереното използване на екип, съставен само от жители на ОАЕ, информира космическата агенция. Тя ще изследва водата и ще преценява атмосферните условия. Мисия Марс превръща ОАЕ в една от едва деветте страни, които изследват как да стигнат до Червената планета, казва Шараф.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
15192 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Румен

2018.02.27 | 17:22

2
Решиха жилищните проблеми на Земята и се заеха с тези на Марс.

2018.01.19 | 23:21

1
В Саудитска Арабия се погавриха с седесарската тивко-мафия, и в Дубай ще стане така, да не ходи там.

Добави коментар

Водещи новини