Историята на изоставения призрачен град от замъци

  • 26 октомври 2023 11:49

  • 5466
  • 1
Историята на изоставения призрачен град от замъци
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Някога имало идея на това място да се построи хотелски комплекс за супербогаташи, които да виждат безкрайно поле от приказни замъци, накъдето и да се обърнат от терасата на собствения си палат.

Проектът обаче забуксувал и вместо това днес в Турция се намира най-невероятният дворцов призрачен град. Комплексът се нарича Бурдж ал Бабас и се намира край историческото градче Мудурну в северозападна Турция, на около 250 км от Истанбул по пътя към Анкара.

14 интересни факта за Вануату

Ако отидете там днес, ще видите стотици недовършени вили с кули и тераси с орнаменти.

Някои от тях вече са започнали да се рушат, а в пика на строителството си тези имоти се предлагали на космически цени. Идеята била за купувачи да бъдат привлечени заможни хора от Близкия изток - такива, които обичат да почиват в Турция заради приятния Средиземноморски климат.

Кадър: YouTube

Селището е построено в район с минерални извори и всяка вила била с предвидено подово отопление и джакузи на всеки етаж. Според плановете трябвало да има буйна зеленина и изкуствени езера, както и гигантски мол, пише dir.bg.

Вече може да нощувате в блатото на Шрек

Стилът на замъците вили е повлиян от готиката, традиционната британската и американска архитектура, както и от Кулата на девицата и кулата Галата в Истанбул. Всяко шато в Дисни стил се продавало за между 400 000 и 500 000 долара. Над 300 имота били продадени, преди нещата да започнат да се объркват. Драстичният спад на цените на петрола засегнал потенциалните купувачи, а икономическата криза в Турция допълнително влошила ситуацията. От 2019 г. насам проектът е замразен.

Нито една от 530-те вили не е завършена и поне засега няма изгледи това да се случи скоро.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5466 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.26 | 11:52

1
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини