Боядисаната пустиня в Австралия

  • 26 април 2012 21:13

  • 6087
  • 0
Боядисаната пустиня в Австралия
©

Североизточно от известния с опаловите си мини град Кубър Педи в северните части на Южна Австралия, може да се види един от най-необикновените пейзажи на земята, пише znaemise.com.

Тези земи някога са били дъно на море, което е ерозирало терена в продължение на милиони години, поради което почвите, скалите и скалните материали са се оцветили различно и са придали особен колорит на хълмовете и равнините наоколо.

Цветовете се променят непрестанно в зависимост от слънчевата светлина. В Лунните равнини, в южната част на пустинята, са открити вкаменелости на ихтиозаври (морските съвременници на динозаврите) и други древни морски животни.

Има райони с вкаменени гори, както и доказателства, по които се съди, че климатът тук някога е бил коренно различен. В северната част на пустинята пътят минава през полета, покрити с пластове крехък гипс.

Макар и отдалечен и пустинен, районът на Боядисаната пустиня е красив със своите контрастиращи тонове на ръждивото червено, охровото жълто, наситеното кафяво, черното и бялото. Тук всичко е така фотогенично, че мястото е било използвано за заснемането на множество филми, като сериите на „Лудия Макс” и „Присила, кралицата на пустинята”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6087 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини