Нови скенери ще позволят течности в ръчния багаж

  • 17 април 2012 09:07

  • 1551
  • 0
Нови скенери ще позволят течности в ръчния багаж
©

Благодарение на ново поколение скенери забраната за пренасяне на течности в ръчния багаж по време на полети е на път да бъде премахната на всички летища в Европейския съюз, пише британският "Телеграф". Според изданието това се очаква да стане преди 29 април 2013 г. - крайната дата за вдигането на забраната, отложена през 2010 г. заради липсата на готовност в повечето страни - членки.

Сега пътниците всекидневно пълнят контейнерите за отпадъци на летищата с всевъзможни бутилки, бутилчици, бурканчета и тубички с вместимост над 100 ml. Забраната за пренасяне на течности с по-голям обем в пасажерския салон беше наложена през август 2006 г. с цел избягване на терористични нападения и оттогава създава неудобства на пътуващите, пише dnevnik.bg.

Според администрацията на лондонското летище "Станстед" всеки ден службата за сигурност конфискува течности с обема на 20 кофи за боклук.  Според друго изследване, стойността на иззетите по британските летища течности надхвърля 10 млн. паунда дневно - често пасажерите са принудени да се разделят с по няколко глътки скъпо шампанско или с марковата си козметика. 

"Телеграф" разказва, че вече няколко производители са одобрени да доставят на летищата оборудване от ново поколение, тествани на европейски летища. Според изданието пробите разсейват тревогите, че новата техника е нестабилна и ще предизвика още по-голямо забавяне в обслужването заради фалшиви сигнали за опасност. Сканиращите устройства от ново поколение са в състояние да "проучат" дали съдържанието на бутилката съдържа опасни вещества или питейна вода за по-малко от 10 секунди, пише "Телеграф".

Публикацията обещава и още добри новини за пътуващите по въздуха - не е далеч денят, когато притежателите на лаптопи няма да се налага да ги вадят от ръчния багаж за допълнителна проверка. Техниката за контрол на сигурността, която позволява това, вече е тествана в продължение на 18 месеца на летище "Хийтроу".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини