Кинта де Регалейра - готическа приказка, на 30 км. от Лисабон

  • 13 юни 2018 10:20

  • 13477
  • 0
Кинта де Регалейра - готическа приказка, на 30 км. от Лисабон
©

Между 1898 и 1912 година една от най-тайнствените градини в света е създадена от италианския архитект Луиджи Манини.

През 1893 г. един от най-богатите хора в Португалия Антонио Карвальо Монтейру купува малък имот в Синтра, близо до Лисабон.
Със своите планински хълмове, влажни гори, пълни с папрати и лишеи, замъци и дворци - самата Синтра е като страница от приказка.

Класифицисан като световно наследство на ЮНЕСКО този романтичен архитектурен комплекс се състои от дворец, параклис и градини с пещери.

Мястото е като готическа приказка, добре запазено и посещавано от много туристи.

Разходката из градините на имението е магическа - има множество тунели, пещери и загадъчни съоръжения, като всички символи, използвани в архитектурата са взаимствани от природата.

Най-известната забележителност на Кинта де Регалейра е кладенецът на посвещението, който никога не е използван по предназначение.

                                                                                                                                  Снимки: Нора Виткова

Той е истинско произведение на изкуството и с право може да бъде наречен мистериозен - в дъното на кладенеца, до което водят спираловидни стълбища,  има множество тунели, които извеждат до различни места в градините.

Синтра е задължителното пътуване от Лисабон, което много хора правят в един ден.
Местните твърдят обаче, че ако времето не е проблем, за Синтра спокойно могат да бъдат отделени повече дни, и споделят, че веднъж посетили Синтри, много туристи си оставят по някое “извинение” , за да дойдат втори път.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
13477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини