15 нови идеи за пътувания през 2012 година

  • 06 февруари 2012 10:39

  • 5402
  • 0
15 нови идеи за пътувания през 2012 година
©

Първият месец на 2012 г. вече отмина, но туристическите издания продължават да бълват всевъзможни класации на местата, на които непременно трябва да отидем, които "не са за пропускане", които са били най-интересните или най-посетените от туристите през 2011 г., и такива, които обещават да станат най-привлекателни през 2012 г. - според туристите, туроператорите, редакторите на изданията, експертните съвети, до които те са се допитали, според статистическите данни и т.н.

Порталът за туристически пътувания TripAdvisor, в който класациите се правят от потребителите, подбра топ 15 места по света, чиято популярност все повече нараства сред пътуващите, и те стават все по-препоръчвани от самите тях. "Ройтерс" публикува извадката, пише dnevnik.bg.

И трите балтийски столици - естонският Талин, латвийската Рига и литовският Вилнюс, попадат в класацията на препоръчаните дестинации за тази година на авторитетния туристически съветник. Столицата на Естония е на първо място, на Латвия - на второ, а на Литва - е седма в подборката.

В описанието на трите балтийски столици се набляга върху това, че всяка от тях има средновековен Стар град, който да бъде посетен, готически, ренесансови и барокови катедрали, дворци и жилищни постройки, малки уютни кръчмички - и всичко това, разположено на сравнително малко площ, която може да бъде обходена и пеша.

Градовете са с добри транспортни връзки към цяла Европа, с удобен транспорт и интересни нови забележителности. Рижкият център Art Nouveau е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, във Вилнюс пък е интересно да се посети Музеят на КГБ, посветен на жертвите на геноцида, който се намира в бивш съветски затвор.


Друга сравнително близка до България точка, препоръчана от посетителите на TripAdvisor, е турското средиземноморско пристанище Фетие, разположено в тих и приветлив залив в Югозападна Турция.

Самите туристи разказват, че е видимо по-малко посещаван от околните градове, което със сигурност не се дължи на недоразвитост на туристическата индустрия – там има достатъчно от всичко очаквано - магазини, ресторанти, плажове и старинни руини. А на който това му омръзне, само на 8 км е градът-призрак Каракьой, запазен днес като музей. Построен през 18-ти век, градът е бил разтърсен от земетресение в средата на 19-ти, а по-късно пострадал от тежък пожар и изоставен от населението след гръцко-турски войни.

Още едно интересно място сравнително наблизо е вторият по големина град на гръцкия остров Крит - Ханя, наричан още малката Венеция. Градът е бил под венецианско управление през 13 век и влиянието все още е очевидно, твърдят авторите на класацията.

Испанският Сан Себастиян е доста по-далече от България - в северната част на страната на Баските. Освен като рай за сърфистите курортът се рекламира и сред колоездачите, за които са създадени разнообразни условия - да се изкатерят до планината Игуелдо или да се движат по равната крайбрежна алея, край която едно след друго се сменят множество ресторантчета с морски дарове.

 

Доста по на юг на брега на Атлантика е мароканската Есауира, препоръчвана от TripAdvisor като дестинация за пълна почивка. Улиците на Есауира са лабиринт от португалска, френска и берберска архитектура. Дългият й плаж предлага добри условия за кайт-сърфинг, изобилие от спа с морска вода и мечтани залези. За любителите на местния колорит се предлага нощувка в "риад" - традиционна къща с вътрешен двор.

 


Ето и всичките 15 места, препоръчани от туристическия консултант:

1. Талин, Естония
2. Рига, Латвия
3. Moсква, Русия
4. Цюрих, Швейцария
5. Фетие, Турция
6. Семиняк - Бали, Индонезия
7. Вилнюс, Литва
8. Остин, Тексас
9. Ханя - Крит, Гърция
10. Чавенг, Тайланд
11. Бордо, Франция
12. Сан Себастиан, Испания
13. Лион, Франция
14. Eсауира, Мароко
15. Meндоса, Аржентина

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини