Защо Сардиния глобява туристите, отмъкващи пясък като сувенир

Средиземноморският остров Сардиния, известен с девствените си плажове, отговори на удара на плажуващите, които отмъкват пясъка му, пише Profit, като се позовава на ВВС.

Въз основа на нов закон, който влезе в сила на 1 август, четирима туристи бяха глобени с по 1000 евро заради опит да пренесат пясък, камъни и мидени черупки у дома. Те били заловени от рентгена на летище Елмас в главния град на острова Каляри.

Може да звучи прекомерно, но жителите на острова от години се оплакват от кражбата на природните им ресурси. През 1994 г. достъпът до известния розов плаж на остров Будели, в североизточната част на Сардиния, беше забранен заради безпокойство за бъдещето му.

Само в трите летни месеца на 2015 г. на летище Елмас са хванати цели пет тона пясък, съобщават местни жители. Пясък бил заловен и на други летища на острова, като Алджеро и Олбия.

Във Facebook дори беше създадена страницата "Сардиния – ограбена и плячкосана", на която хората споделят снимки на пластмасови бутилки и найлонови торбички, пълни с плажни сувенири.

Още по темата четете ТУК.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пътувания

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет