Училище по планинарство в Рила събра деца от цялата страна

Приключенски лагер с училище по планинарство събра и това лято в Югозападна Рила край Благоевград деца от цялата страна. Тези лагери организираме за седма поредна година в района на х. "Бодрост", разказва Александър Христов, заместник-председател на Туристическо дружество /ТД/ "Айгидик" - Благоевград пред БТА.

В края на тази седмица изтича последната за това лято трета смяна с участието на 28 деца на възраст от 7 до 12 години от Русе, Варна, Благоевград и други селища на страната. Заедно с тях незабравими лагерни дни изживяват и деца на наши сънародници, пристигнали от американския Тексас, от Германия, от столицата на Белгия и на европейските институции - Брюксел.

За децата се грижи екип от шестима професионалисти - педагог, планински водачи, инструктори по алпинизъм, по планинско спасяване и планинско ориентиране, лекар-педиатър. Под тяхно ръководство те се учат да опъват палатки и да строят импровизирани биваци от горски материали, да се катерят, овладявайки алпийски способи, да се ориентират сред дивата природа, да се придвижват по трудни терени.

Част от заниманията им преминават в сградата на еколенда - интерпретативният образователен център за деца, изграден по проект на община Благоевград в съседство с хижа "Бодрост". Тук има и изкуствена стена за катерене. Децата споделят, че се забавляват, че са доволни от преживяванията и не на последно място - че са намерили тук нови приятели. Част от тях идват не за първи път.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пътувания

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет