Година и половина са нужни за пътешествие до центъра на Земята

  • 04 юли 2016 15:02

  • 7576
  • 4
Година и половина са нужни за пътешествие до центъра на Земята
© National Geographic

Въпросът колко време е нужно, за да се стигне до центъра на Земята е занимавал хората през различни епохи и е получавал странни отговори. Двама американски физици Томас Конкънън и Джерардо Джордано от Кингс колидж, Пенсилвания, пресметнаха, че пътуването на човек до центъра на Земята ще отнеме над година и половина – 1,8 г., пише "Монитор".

Досега се смяташе, че подобен трип ще продължи приблизително 42 минути, но се оказва, че това би се осъществило само при идеални условия – постоянна плътност на Земята, постоянно гравитационно поле, което се променя равномерно при „невъртяща се Земя”, вакумен тунел и нулево триене в него.

Тези условия обаче са невъзможни, засега, обясняват двамата физици и анализират всички неудобства, които следват от усложнените условия и всички видове съпротивителни сили, които ще действат на дадено тяло, попаднало в тунел към центъра на планетата. Те използват реалистичен предварителен референтен модел на Земята (PREM). Благодарение на него са изчислили плътността и стойността на постоянните гравитационни сили, които ще моделират движението в тунела. Превозното средство, с което са направени примерните изчисления, е Eрбъс 320.

Плътността на Земята е различна на различна дълбочина. Освен това, ако тунелът е пълен с въздух, той ще оказва съответно съпротивление, а с навлизането в по-голяма дълбочина, съпротивлението би трябвало да е по-голямо.

Темата за пътуването до центъра на Земята става хит в края на ХІХ в. Благодарение на Жул Верн. През 1864 г. френският писател публикува „Пътешествие до центъра на Земята”. В него героят му Брендън Фрейзър се впуска в едно невероятно приключение до центъра на Земята. Героят му Тревър е професор с радикални научни възгледи, които общо взето сриват репутацията му. На поредното си пътешествие до Исландия той взема и своя племенник Шон. Докато двамата изследователи се опитват да разберат какво се е случило с брата на професора, те откриват пещера, която ги отвежда до центъра на планетата. Следва приключение из невероятния подземен свят. Книгата е филмирана е филмирана шест пъти.

При обсъждането на пътуването до центъра на Земята не се взима под внимание температурата на ядрото. Само преди година китайски и американски учени откриха, че вътрешното ядро на Земята има в центъра си ясно очертан район с различна структура на кристалите. Сега се знае, че вътрешното земното ядро е твърд район с големина колкото Луната и се състои от две части. Ядрото е на дълбочина над 5000 км, и е започнало да се втвърдява преди около милиард години. То продължава да нараства с около 0,5 мм годишно.

Последвайте канала на

Novini.bg
7576 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.12.20 | 23:35

4
Кажете ми моля, какво шмъркате и от къде го купувате??!

2016.12.20 | 23:35

3
Не си врете човката,където не трябва,простосмъртни.да не ядете карачката
anonym

2016.07.29 | 22:10

2
Interesno mi e kato stignete tam ,kvo she praite she si greete qicata i she praite greana rakiq .

2016.07.18 | 20:47

1
Едно е сигурно, рано или късно ще сме на 2 метра под земята

Добави коментар

Водещи новини