Бактерия убива символа на италианската област Пулия

  • 14 март 2016 21:38

  • 3816
  • 1
Бактерия убива символа на италианската област Пулия
©

Маслиненото дърво – символ на южната италианска област Пулия, умира бавно след 1500 години славно съществуване, пише "Монитор".

Народът й е го нарекъл „Гигантът на Алисте”, не само защото се намира в землището на едноименното градче, но и от благодарност - през дългия си живот дървото е дало десетки тонове маслодайни плодове. Сега го мори невидима с просто око бактерия–убиец на име „xylella”, с която не успяват да се справят дори най-прочутите италиански и чуждестранни специалисти по растителна защита. Така „Гигантът” линее с всеки изминат ден, листата му стават кафяви, оредяват все повече и повече, а малкото му маслини са спаружени и не стават за нищо.

Лошото е, че “xylella”-та вече е покосила както 400-те дървета край символа на Пулия, така и стотици декари маслинови гори особено в южната част на областта. А тя е основният производител на „зеленото злато” на Италия, тоест на висококачествен зехтин и морът по дърветата не само лишава страната от основен експортен продукт, но и обрича на мизерия хиляди селски стопани. За това държавата реши да спре скорострелното разпространение на бактерията-килър с неприятни за земеделци крути мерки – изкореняването на заразените дървета и тяхното изгаряне.

Естествено унищожаването на садените от техните прадеди гори не им се хареса и стопаните организираха живи щитове срещу тръгналите към имотите им багери и фандроми. Завчера например те преградиха с телата си и първокласния път Бриндизи – Лече, принуждавайки водачите на тежката техника да я върнат в халетата.

Интересното е, че протестът на специализираните в отглеждането на маслини земеделци бе подкрепен от стотици интелектуалци, които организираха митинги под надслов: „Пулия да стане гробница на маслинови гори!” Остроумни агрономи пък и им отговориха, че „xylella”-та щяла да я заформи и без да ги пита.

Последвайте канала на

Novini.bg
3816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2016.03.15 | 08:51

1
"Фандроми"?!

Добави коментар

Водещи новини