Норвежец обиколи 198 страни, без да напуска работа

  • 19 август 2015 14:19

  • 4232
  • 1
Норвежец обиколи 198 страни, без да напуска работа
©

Всички обичаме да пътуваме, но едва ли мнозина могат да се сравняват с Гунар Гарфорс, пише лента.ру.

37-годишният норвежец влезе в Книгата на рекордите Гинес, като стана най-младият пътешественик-любител, обиколил целия свят, пише "Новинар".

Ето и историята на мъжа, посетил 198 страни, без да напусне работа.

Гунар пътува от 17 години - именно тогава решава да обиколи 13 държави в Европа и е просто обсебен от тази идея. Активно започва да пътешества обаче едва през 2008 г., когато решава да стигне до всяка държава по света. Още през първата година от странстването си успява да мине 85 страни. И всичко това, без да напусне работата в родината си.

Гунар е генерален директор на компанията Norwegian Mobile TV Corporation и независимо от високия си пост, както той сам твърди, може да върши голяма част от задълженията си дистанционно. Друго нещо, което помага на любителя на пътешествията, е големият брой национални празници и официални неработни дни в Норвегия. "Имаме пет седмици платен отпуск и около две седмици празници през годината", споделя той.

Дори и при толкова свободно време обаче човек трябва да се справи с финансовата страна. Според Гунар най-важното е да си решителен и икономичен.

"Много хора твърдят, че нямат пари, но всичко е въпрос на приоритети - обяснява той. - Просто трябва всичко да се планира внимателно. Може да пренощувате безплатно на нечий диван с помощта на сайта CouchSurfing. Ще получите не само безплатно легло, но и безплатен гид, а може би и добър приятел".

Според норвежеца една от най-добрите "рецепти" за успешно пътешествие е усмивката.

"Могат неочаквано да ви поканят на купон или поход в планината", обяснява той.

Гарфорс става известен по целия свят още през 2012 г., когато посещава пет държави на пет континента за един ден и така си намира място в Книгата на рекордите Гинес. А през май 2013 г., на 37-годишна възраст пристига в последната от 198-те държави в списъка си.

През 2014 г. пък обикаля 19 държави за един ден и така подобрява световния рекорд за брой държави, посетени за едно денонощие.

Пътешествието му включва Гърция, България, Косово, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария и Лихтенщайн.

Последвайте канала на

Novini.bg
4232 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Наско

2015.09.25 | 18:49

1
Това са гръмки цифри, но все пак нека не забравяме, че през повечето държави просто е преминал транзит в името на рекорда.

Добави коментар

Водещи новини