10 извънземни пейзажа от Земята

  • 06 май 2014 15:56

  • 5243
  • 0
10 извънземни пейзажа от Земята
©

Една от най-известните сцени в научнофантастичното кино е заснета в края на 1968 г. в хита "Планетата на маймуните". Голяма част от снимките на филма са в Ред Рок Каньон – природен парк в Калифорния, където червено оцветените скални образувания изглеждат така, сякаш се намират на Марс.

И Ред Рок е само едно от многото места на Земята, които са толкова странно изглеждащи, че сякаш е трябвало да бъдат на друга планета.

Това са 10 извънземни пейзажи тук, на Земята.

Пустинята Атакама, Перу/Чили

Атакама, която се простира на 1000 км от южната граница на Перу до северната в Чили, е това, което климатолозите описват като абсолютна пустиня. Тя е изпълнена със сухи участъци, където валежи от дъжд никога не са регистрирани. В резултат на това тази огромна площ е напълно лишена от растителност.

Заради това не е трудно да си представим Атакама като част от Марс, например. Това е една от причините НАСА да използва чилийската пустиня като тест за полети в Космоса.

През 2005 г. сонда на НАСА открива микробен живот в привидно безплодната почва на Атакама, което учените се надяват, че ще бъдат в състояние да направят и на Марс.

Лунните кратери, Айдахо, САЩ

Този регион от 1600 квадратни километра има зловеща прилика с лунната повърхност. Пейзажът е резултат от движението на земната кора през последните 30 милиона години. При движението си кората освобождава натиска върху горещите скали под земята, в резултат на което магмата преминава през пукнатините в повърхността и води до многократни периоди на вулканична дейност – най-скорошната от които е от преди около 2000 години. При това изригване лава минава през поредица от дълбоки пукнатини, които се простират на 84 км.

Така наречените лунни кратери са смятани за учените за все още активна сеизмична зона, където е възможно бъдещи изригвания отново да променят нейната повърхност.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини