Вижте езерата, които убиват (снимки)

  • 26 февруари 2014 07:21

  • 6181
  • 0
Вижте езерата, които убиват (снимки)
©

Не само реките у нас са замърсени и опасни, но всъщност по света има десетки водоеми, които могат да ни разболеят и дори да ни убият скорострелно, заради зловещо ниво на радиация, ненормално висока киселинност или почти кипящи води, пише "Репортер".

Езерото Карачай в Русия е едно от най-смъртоносните места на света. Дотолкова, че отдавна се е превърнало в проблем за страната, която от години се опитва да спаси околните водоеми. Неговите води са най-радиоактивните на планетата. Карачай още от 50-те години се използва като хранилище за радиоактивни отпадъци и в наши дни не можете дори да докоснете за секунда водите с ръка и да останете жив. А ако просто постоите на брега за около час, ще бъдете облъчени с 600 ренгена радиация (пет часа изложение на 500 ренгена са в състояние да убият човек).

Езерото Бойлинг лейк в Доминикана е едно от най-зловещите на планетата. Ако човек само се докосне до водата, тя може веднага да свали кожата на ръката му. Причината е, че достига до температура над 91 °C и то само в периферията. В средата то е много по-горещо.

Смята се, че езерото е разположено върху разтопената лава на вулкан и газовете, които попадат в езерото, са причината за невероятната му температура.

Червената река Рио Тинто е не по-малко смъртоносна, тъй като е сред най-киселинните водоеми на земята, с pH баланс от 2 в най-добрия случай. Това означава, че реката е с киселинността на стомашните киселини и убива всяка риба, попаднала във водите й. Причина за това са бактерии, които се съдържат във водите, както и желязото от местните мини, което се натрупвало през годините. Подобни образования на Рио Тинто са открити на Марс, което дава надежда на учените, че реката може да хвърли светлината върху евентуалното съществуване на живот там.

Цитарум на индонезийския остров Ява е най-мръсната и пълна с боклуци река в света. Благодарение на повече от 500 завода по поречието, в съчетание с липсата на модерна канализация и сметища, Цитарум е толкова запълнена с отпадъци, че едва можете да видите водите й. Въпреки това местните ползват реката за пиене, къпане и дори за готвене и непрекъснато подлагат здравето си на риск.

На 300 м под повърхността на езерото Киву, което се намира на границата между Демократична република Конго и Руанда, лежи истинска тиктакаща бомба.

Около 55 млрд. куб. метра метан и въглероден диоксид са в състояние да осигурят електричеството на няколко държави, но също така да причинят смъртта на хиляди хора, ако залеят околните селища. Засега газовете са „спящи", но едно изригване на някой от немалкото близки вулкани може да размести пластовете и да покаже цялата сила на „експлодиращото езеро".
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини