Учени: Екосистемите в моретата са застрашени

  • 18 февруари 2014 21:43

  • 1685
  • 0
Учени: Екосистемите в моретата са застрашени
©

Американски учени призоваха за международно сътрудничество, за да се съхранят екосистемите на морското дъно, предаде Франс прес.

Индустриализацията, която през XX век доминираше на сушата, сега се пренася и в морските дълбини.

Вследствие на удвояването на населението на Земята от 50 години търсенето на хранителни продукти, енергоизточници и суровини от океана значително се увеличи.

"С намаляването на рибните запаси край бреговете риболовните стопанства фокусират вниманието си върху морските дълбини, смятат учените. Ако оставим настрана намаляването на рибните запаси, екосистемите на морското дъно са заплашени от добива на никел, кобалт, манган и мед и от проучването и добива на въглеводороди на морското дъно на дълбочина над 1000 метра."

За 50 години глобалното търсене на енергия нарасна 4 пъти и това се изрази в инсталиране на 2000 петролни платформи в морето.

Минната индустрия изследва морските дълбини в търсене на полезни изкопаеми, които са нужни в електрониката - за производството на мобифони и батерии за хибридни автомобили.

Много е важно да се работи заедно с индустриалците и регулаторните органи, за да се въведат регламентации, свързани с околната среда.

Искаме след 100 години хората да кажат, че сме си свършили работата, отбелязват учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини