Как празнуват Коледа в различните страни

  • 22 декември 2013 16:08

  • 3304
  • 0
Как празнуват Коледа в различните страни
©

Милиони хора по света посрещат Рождество Христово. Желанието да се възпроизвежда раждането на Спасителя датира приблизително отпреди 2000 години. Според някои изследователи корените на този обичай се губят в най-дълбока древност.

Първите, при това сравнително скромни доказателства за пресъздаването на Рождество Христово са открити в катакомбата на Присцила в Рим от края на II век. А първият, който се заел да възпроизведе на живо яслата за нуждите на християнската религия, е св. Франциск Асизки през XIII век.

Австрия

По празниците в края на годината австрийците си подаряват прасенце - талисман, припомня АФП.Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет. Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет. Иначе прасенцето талисман, изработено от пластмаса, кадифе, калай и бронз, служи за украса на коледната елха. Понякога то приема формата и на коледен сладкиш, подправен с канела, карамфил и лимонова есенция. Що се отнася до трапезата, на нея по традиция се поднасят шаран със сос от бира, хляб с джинджифил и понички.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини