Рядко срещано явление превръща Гранд каньон в Облачен град

  • 05 декември 2013 19:47

  • 4471
  • 0
Рядко срещано явление превръща Гранд каньон в Облачен град
©

Рядко съчетание от атмосферни условия през изминалия уикенд създаде дори още по-рядко срещана сцена - Гранд каньон в САЩ се изпълни буквално до ръба на скалистите си страни със студена, гъста и виеща се мъгла, пише сп. "Обекти", позовавайки се на io9.

Гледайки тези снимки наистина не можем да не се удивим от природното чудо.

Произходът на мъглата се крие в явление, което метеоролозите наричат "температурна инверсия" - феномен, при който топлият и студен въздух, които съответно се намират по-ниско и по-високо в атмосферата, разменят местата си. Температурата е най-податлива на такива промени през зимата, когато дългите нощи позволяват на въздуха близо до повърхността на Земята да стане необичайно студена.

След като слънцето залезе, земята губи топлината си много бързо и това охлажда въздуха, който е в досег с нея. Тъй като въздухът е много слаб проводник на топлина, въздухът над повърхността остава топъл. Сред условията, които благоприятстват силните температурни инверсии са спокойни ветрове, чисто небе и дълги нощи. Спокойният вятър пречи на топлия въздух над повърхността на Земята да се спусне надолу, а чистото небе повишава скоростта на охлаждане на земната повърхност.

Grand Canyon Timelapse from Paul Lettieri on Vimeo.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини