Най-голямото корабно гробище вече е отворено за гмуркачи (снимки)

  • 06 юни 2013 21:29

  • 5653
  • 0
Най-голямото корабно гробище вече е отворено за гмуркачи (снимки)
©

Най-голямото подводно корабно гробище в света вече е достъпно за гмуркачи след 70-годишна забрана, пише "Хъфтингтън поуст"

Става дума за атола Трук в Микронезия, където през февруари 1944 г. се е състояло грандиозно сражение между американската и японската флота и авиация. В "японският "Пърл Харбър" са потопени над 70 японски  транспортни и спомагателни кораба, подводници и самолети. Американската палубна авиация извършва общо 1250 полета, като хвърля 400 тона бомби и торпеда срещу плавателни съдове и още 75 тона срещу летищата и инсталациите на Трук. Загинали са хиляди японски войници, останки от телата на някои от които все още е възможно да бъдат открити на дъното на океана.

Днес, почти 70 години по-късно, лагуната се превръща в основна туристическа дестинация за гмуркачи със специфични очаквания. Вече им е разрешено да изследват "подводния музей", създаден от само себе си от последствията на суровата битка. Забранено е обаче докосването и преместването на останките, а опитите за присвояване на някои "сувенири" могат да доведат и до затвор, пише dnevnik.bg.

Любителите на адреналина в кръвта няма да са разочаровани, защото взривните вещества, муниции, детонатори, торпеда може би все още са "живи", а мястото е просмукано все още от високооктанови бензини, масла, киселини.

В невъзможна симбиоза лагуната е обитавана и от 226 вида рифови риби, акули, костенурки и редки корали.

Атолът е част от Каролинския архипелаг и принадлежи на Микронезия, намира се на около 1800 мили североизточно от Австралия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5653 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини