Хиляди се записаха за еднопосочни билети до Марс

  • 17 април 2013 11:10

  • 2943
  • 0
Хиляди се записаха за еднопосочни билети до Марс
©

Докато водещите специалисти в космическата индустрия се опитват да подготвят мисия, която да изпрати екипаж до Марс и да го върне жив и здрав на Земята, холандска организация вече предлага еднопосочни билети до Червената планета.

Кандидатстването при Mars One вече е в ход, а целта на организацията е да изгради колония на Марс. Запитвания има от хиляди желаещи да се пробват в тази авантюра, пише dnevnik.bg.

От първите колонизатори се очаква не само да са сръчни и да предлагат широк набор от умения, но и да са адаптивни, да могат да работят в екип. Целият процес ще бъде предаван по телевизията - от подбор в стил риалити предаване до кацането на Марс и първите стъпки на колонията.

Бас Лансдорп, съосновател на Mars One, коментира пред Би Би Си, че са предпочели еднопосочно пътуване, защото по време на продължаващия 7-8 месеца полет и престоя на повърхността на планетата с по-слаба гравитация от земната загубата на мускулна маса и отслабването на костната структура ще направят много трудно, ако не и невъзможно завръщането у дома.

Колонията на Марс ще разчита на вече познати на човечеството технологии, енергията ще се произвежда от соларни панели, водата ще бъде рециклирана и извличана от почвата, а "марсианците" ще си отглеждат храната сами. Предвижда се още на всеки две години да пристига нов кораб с колонисти.

Голямата заплаха за оцеляването обаче е откритата за въздействията на т.нар. слънчев вятър планета. Магнитното поле и атмосферата на Земята защитават хората от голяма част от тези мощни потоци от заредени частици, но на Марс няма такава защита.

Няма вода в течно състояние, атмосферното налягане е "практически вакуум", радиацията е силна, а температурните разлики - значителни. 

Особено излагането на радиация при пътуването и на планетата увеличава риска от заболяване от рак, отслабване на имунната система и вероятно безплодие.

За защита от радиационното лъчение колонистите ще трябва да вкопаят жилищните си капсули под няколко метра марсианска почва.

Апаратурата за рециклиране ще се нуждае от честа поддръжка и едва ли ще оцелее години наред живот на Червената планета.

По предварителни изчисления само изпращането на първата група хора ще струва около 6 милиарда долара и изглежда невероятно частните организатори да съберат такава сума. Лансдорп отвръща, че само телевизионните права за мисията ще са достатъчни да се наберат почти всички средства.

Астронавтът на NASA Стан Лав предупреди, че престой на Марс изобщо не е шега работа. Той познава трудностите и технологичните ограничения от работата на Международната космическа станция, а неотдавна се върна от експедиция до Антарктида, където е "пикник в сравнение с Марс".

"Там е пълно с вода, можеш да излезеш навън и да дишаш въздуха - истински рай в сравнение с Марс, и въпреки това никой не се е преселил да живее там, нали", казва Лав.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини