Виолончелистът Златомир Фунг : В класическата музика нямаш прекъсване за реклами или превъртане напред

  • 23 май 2024 17:31

  • 1012
  • 3
Виолончелистът Златомир Фунг : В класическата музика нямаш прекъсване за реклами или превъртане напред
© Фейсбук

На 23 май 2024г. от 19.00ч. в зала "България" Софийската филхармония посреща за първи път най-младият победител на конкурса "Чайковски" Златомир Фунг, който под палката на Ернст Хьотцл ще представи Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс.

Програмата на вечерта включва още "Emigration of Strings" от Паул Хертел и Симфония №7 от Антонин Дворжак. С този концерт се открива 55-тото издание на фестивала "Софийски музикални седмици" 2024г. 

"Майка ми е българка. Родена е в София и пристига в САЩ, когато е на 20 години. Аз съм роден в Щатите и съм американски гражданин. Срам ме е, че не говоря български. Мога да кажа „здравейте“. Името на майка ми е Мария Гаргова, но е придобила фамилното име на баща ми Фунг. И двамата ми родители са математици. В момента баща ми работи като софтуерен инженер", заяви пред bTV Radio Златомир Фунг. "

Мисля, че любовта ви към класическата музика идва по майчина линия. Баба ми е учила в Съветския съюз. Тя е присъствала на концертите на големи музиканти като Ростропович, Ойстрах и Рихтер. Баба ми се казва Зоя Гаргова и сега живее в САЩ, но всяко лято прекарва достатъчно време в България. Най-хубавото е, че тя ще присъства на концерта ми тази вечер", допълни младият виртуоз на виолончелото.

"Съвременните произведения имат сложна съдба. Понякога не ги харесват самите музиканти, но има много случаи, в които публиката не ги оценява положително. В процеса на търсене и свирене излизат  такива творби, които ще се превърнат в класика и ще бъдат изпълнявани след 200 години", убеден е Фунг.

"Голямото предизвикателство на класическата музика е, че когато я слушаш, трябва да се подчиниш на нейните условия. Ако слушаш Симфония на Бетовен два пъти по-бързо, това вече не е същата творба. Тук не важат формулите, които можеш да приложиш към спортните състезания и филмите, защото нямаш прекъсване за реклами или превъртане напред и затова класиката трябва да се възприеме такава, каквато е", каза още даровитият музикант.

Маестро Василий Петренко: Музиката и пеенето са задължителни. Ако политиците се вслушат в това, има смисъл

Най-младият виолончелист, спечелил първа награда на международния конкурс "Чайковски", Златомир Фунг е на път да стане един от най-изтъкнатите челисти на нашето време. Удивявайки публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност, 24-годишният виолончелист вече се е доказал като звезда сред следващото поколение музиканти от световна класа.

Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24, Фунг се подвизава в "Cadogan Hall" в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с оркестъра на Кливланд, изяви със симфоничните оркестри на Балтимор и Шанхай и турне в Япония, Хонг Конг и Тайван. Последните концертни акценти включват дебютите му с Нюйоркската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Лил и филхармонията на BBC, както и симфоничните оркестри на Детройт, Сиатъл, Милуоки, Юта, Рочестър и Канзас Сити.

Фунг прави своя дебют в Карнеги Хол през 2021 с рецитал, който е описан от Bachtrack като „един от онези редки музиканти с докосване на Мидас: той бързо обгръща всяка партитура, която изсвирва, в почти осезаема златна аура“. Други скорошни акценти включват завръщане в Wigmore Hall и участия на фестивалите Verbier, Dresden, Janacek May и Tsinandali, Biennale Cello, La Jolla Chamber Music Society, ChamberFest Cleveland и Aspen Music Festival.

Освен че демонстрира майсторство на канона с безупречната си техника, Фунг внася изключителен поглед върху дълбините на съвременния репертоар, защитавайки композитори като Унсук Чин, Катрин Балч и Анна Клайн. През 2023, под диригентството на Джема Ню и със Симфоничния оркестър на Далас, Фунг прави световната премиера на „Шепотния концерт“ на Катрин Балч със „смайващ блясък“ (Dallas Morning News) като посвещение на произведението. 

Победител в международните прослушвания за млади концертни артисти 2017 и националните прослушвания на Astral 2017, Фунг е лауреат на Международния конкурс за струнни инструменти Alice & Eleonore Schoenfeld 2018, Международния конкурс за виолончело Джордже Енеску 2016 и Международния конкурс за щрайхисти Йохансен 2015. Избран е за президентски стипендиант на САЩ за 2016 за изкуства и е удостоен с наградата Landgrave von Hesse за 2016 на майсторските класове по виолончело на Академията Кронберг.

Фунг печели стипендията на Borletti-Buitoni Trust през 2022 и получава стипендия за Avery Fisher Career през 2020. Той свири на виолончело от 1717 г. от Дейвид Течлър от Рим, любезно предоставено му назаем чрез Международното дружество за цигулки на Беър от щедър благодетел. 

С българско и китайско наследство, Златомир Фунг е роден в семейство на математици и започва да свири на виолончело на три години. Фунг учи в The Juilliard School под ръководството на Ричард Арън и Тимъти Еди, където получава стипендията на Ковнер. Извън музиката интересите му включват шах, кино и творческо писане.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1012 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 17:31

3
❤️ Г­­­о­­­р­­е­­щ­и­­ ­­­м­­­о­­­м­и­­ч­е­­­т­­а­­ ­в­и­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­­в­а­т ­­­-­ X­­1­­­8­­.­­F­U­­N

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­­­о­­р­е­щ­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­­­ч­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­­в­а­т ­­­-­­ X­­­1­­8­.­­F­U­­N

2024.05.23 | 18:32

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини