България се отказва от участието си в „Евровизия“?

  • 17 октомври 2022 15:36

  • 3021
  • 2
България се отказва от участието си в „Евровизия“?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

България се отказва от участието си в „Евровизия“, твърдят чуждестранни фен блогове.

БНТ, организатор на българското представяне в песенния конкурс, е съобщила на гръцкия клуб „Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision“, че няма да участва в 67-ото издание на състезанието, а като причина посочва финансови затруднения, твърдят сайтовете wiwibloggs и Eurovision Fun. Това няма да е прецедент за страната ни – български представители нямаше и през 2014-а, 2015-а и 2019 г.

Искат Галена на „Евровизия“

От БНТ не са коментирали официално ситуацията. „Площад Славейков“ потърси генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, той обаче отклони въпроса към Орлин Джелепов, директор на отдел „Търговска дейност и комуникации“, който обясни пред нашата медия, че въпросът не е от неговата компетенция.

Българското участие в конкурса се поема от бюджета на обществената телевизия, но се е случвало част от разходите да се делегират на спонсори. От участие в „Евровизия 2023“ вече са се отказали Черна гора и Северна Македония, държавите цитират като причина скъпите разходи по организация, особено при повишените цени на електричество заради войната в Украйна, и липсата на интерес от страна на спонсори.

РС Македония няма да участва в Евровизия 2023

Междувременно след онлайн гласуване на публиката станаха ясни и фаворитите, които страната ни да изпрати в конкурса: потребителите могат да избират между Поли Генова, Дара, Михаела Маринова, Азис, Галена и „Молец“, като до момента по брой гласове в класирането води Галена, следвана от Михаела Маринова и Азис. Онлайн гласуването не е обвързано с БНТ и се провежда по инициатива на фен сайта „Eurovision Bulgaria“.

Финалът на „Евровизия“ ще се проведе през май 2023 г. в Ливърпул. По правило конкурсът трябваше да се проведе в Киев, тъй като украинският „Калуш Оркестра“ спечели изданието от 2022 г. Заради продължаващата война с руските окупатори обаче организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия прецениха, че не може да гарантират сигурността на участниците през 2023 г. и преместиха събитието от Украйна във Великобритания, която зае второ място през 2022 г.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3021 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 22:06

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Зрител

2022.10.17 | 15:51

1
Знаят си колко могат. Добре е сами да си "преценят", иначе се излагат! Страна с чалга манталитет и закоравял начин на мислене няма място там!

Добави коментар

Водещи новини