Лора Маркова от София е лауреатът на Международния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова"

  • 24 октомври 2021 17:06

  • 55011
  • 0
Лора Маркова от София е лауреатът на Международния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова"
© pixabay

Лора Маркова от София е лауреатът на Международния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково във възрастовата група на най-големите. Южният областен център събра от петък до днес 26 млади инструменталисти от България, Русия и Молдова за 46-то издание на конкурса.

Успоредно с него се състояха и едноименните музикални дни. Лора е родена на 14 юли 2003 година. Учи цигулка от 5-годишна.

Учени потвърдиха, че тайната на цигулките Страдивариус е в химикалите

Носителка е на многобройни наши и чужди отличия. Има редица изяви като солист на концерти и фестивали у нас и на международни сцени. Два пъти досега е завоювала и първото място в настоящия конкурс през 2014 и 2018 година в по-ниските възрастови групи.

При най-малките победител е роденият през 2015 година Чезар Молдовану от Кишинеу, Молдова. Във втора възрастова група журито отличи като първенец 14-годишния Виктор Василев от Пловдив. Няма удостоен с най-високото отличие в трета възрастова група, а на второ се класира 17-годишната Екатерина Стоева от Пловдив. Председателят на 5-членното жури проф. Йосиф Радионов и зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева наградиха победителите.

Общият награден фонд бе 6900 лева. Слушахме и се наслаждавахме на изкуство от най-висока проба на редица млади хора, каза Радионов. Възхищавам ви се за упоритостта да вървите по този труден път, обърна се той към участниците на церемонията по награждаването. След него отличените изнесоха гала концерт. Музикалните дни завършват довечера с концерта "Класика и съвременност" на Ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров. Йосиф Радионов ще бъде един от солистите.

Мая Йорданова
55011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини