Поискаха забрана на музиката на Бетовен, била расистка и сексистка

  • 31 март 2021 12:55

  • 2017
  • 6
Поискаха забрана на музиката на Бетовен, била расистка и сексистка
© Getty Images (архив)

Нейт Слоун и Чарли Хардинг - звезди на подкаста "Switched on Pop“, продуциран съвместно с Нюйоркската филхармония твърдят, че музиката на Бетовен не дава свобода на гласовете на жените, угнетява чернокожите и общността на сексуално различните. Затова според тях е време големият композитор да бъде отменен. Това трябва да бъде сигнал за събуждане за музикалния свят и дори за тези, които не са класически фенове.

Джонатан Тобин в статия в "Ню Йрок пост" прогнозира, че войната срещу западната цивилизация няма да остави нищо свещено непокътнато. Ако Бетовен може да бъде отменен, нищо не е безопасно, посочва Тобин.

Творчеството на Бетовен е не само в основата на стандартния репертоар на класическата музика, някои от най-знаменитите му творби са станали част от популярната култура. Техните мелодии са разпознаваеми дори за онези, които никога не са чували оркестров концерт, посочва в статията си Джонатан Тобин. През последните 200 години композициите на Бетовен са символи на борбата за свобода срещу тиранията.

В поле в Италия се появи гигантски портрет на Бетовен

"Одата на радостта" от финала на неговата Девета симфония остава окончателният химн на всеобщото братство. Неслучайно началните бележки на неговата Пета симфония – чийто ритмичен модел дублира нотацията на Морзовата азбука за буквата "V", както в "V за победа“ – са били използвани от Би Би Си за предавания в окупирана Европа по време на Втората световна война.

Но за събудените критици музиката на Бетовен придобива ново, по-тъмно значение. За музиколога Нейт Слоун и композитора на песни Чарли Хардинг, Петата симфония олицетворява всичко, което не им харесва в класическата музика и западната култура. И според тях е време Бетовен да бъде отменен, информира Plovdiv24.

Двойката обвинява музиката на Бетовен за това, което те смятат за задушаваща елитарна класическа култура, която укрепва управлението на белите мъже и потиска гласовете на жените, чернокожите и общността на сексуално различните.

Това не е първата подобна атака срещу Бетовен. През 80-те години музикологът Сюзън Макклари предизвика раздвижване със странно твърдение, което анализира Деветата симфония на великия композитор като "яростта“ на импотентен изнасилвач. Но докато сериозните мислители отхвърлиха Макклари, през 2020-та този вид заблудено ляво мислене се превърна в основна тенденци, посочва авторът на статията и припомня месеците на улични протести на движението Black Lives Matter (Животът на чернокожите е от значение), чиито привърженици се опитват да заглушат всеки, който се противопоставя на левите разкази за "расизма", предава "Dnews".

Пандемията забавя премиерата на Десетата симфония на Бетовен

Протестите на движението вдъхновиха други нападения върху музикалния свят, като искането на музикалния критик на "Ню Йорк Таймс" Томасини за расови квоти при наемане на оркестър, което би увеличило броя на чернокожите изпълнители, но също така ще ограничи възможностите за азиатците, които са непропорционално прекалено представени сред съвременните музиканти .

Ако публиката все още предпочита Бетовен, това не е защото прегръща символ на върховенството на бялото. Те искат повече Бетовен и другите велики бели европейски композитори, като Брамс и Малер, които последваха стъпките му, защото го обичат. Всъщност, без тези бели безсмъртни мъже, оркестри като Ню Йоркската филхармония, които се бореха още преди спирането заради COVID-19, щяха да имат още повече проблеми при запълването на местата в залата, отбелязва Джонатан Тобин.

Novini.bg
2017 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Дд

2021.03.31 | 16:08

6
Щеше да е смешно, ако не беше жалко! Много !!!
Българин

2021.03.31 | 16:01

5
Предлагам да се забранят хората с висок интелект, за да не се обиждат и да не се чувстват непълноценни и пренебрегнати негрите и обратните!

2021.03.31 | 14:00

4
търсят евтина популярност, в сащ права имат негри евреи и педали
Литекс-София

2021.03.31 | 13:56

3
Само да попитам, за един преател - кога обмислят да отварят щатската версия на Гулаг? Вече знаем от историята до къде води класовото разделение на масите и цензурата на новини, идеи, изкуство и история. Има ли дата или ще е за другата петилетка?
ММ

2021.03.31 | 13:49

2
Западната цивилизация се саморазрушава. Не без помощ отвън, и не без участието на откровени иди.ти отвътре.

2021.03.31 | 13:15

1
ЕЕЕ, тия "различните" вече започват да прекаляват! Ай сиктир, цял свят с тях ще се занимава, все някой нещо им е накърнил! Хайде и ние другите да започнем да искаме забрана на това, забрана на онова, а?

Добави коментар

Водещи новини