Започна Седмицата на модата в Париж

  • 27 февруари 2024 11:08

  • 532
  • 0
Започна Седмицата на модата в Париж
© Getty Images архив

В понеделник в Париж започна Седмицата на модата под погледа на първата дама на Франция Брижит Макрон, предаде АФП. 

В продължение на девет дни колекциите си дамска мода за сезона есен-зима 2024/2025 г. ще представят най-големите парижки и чуждестранни модни къщи. 

На откриването присъстваха също френската министърка на културата Рашида Дати, известна със страстта си към модата и дизайнерските рокли, и кметицата на Париж Ан Идалго. Идалго заедно с главната редакторка на "Вог" Анна Уинтур обяви, че на 23 юни на площад "Вандом" ще се проведе голямо събитие - своеобразна предварителна "бляскава церемония" под егидата на известното списание, за да бъдат отпразнувани Олимпийските игри. 

27-те дипломанти на магистърската степен по моден дизайн на Френския институт за мода, считан за най-престижното международно училище за моден дизайн, представиха нетрадиционната си дипломна колекция пред съпругата на президента Еманюел Макрон, облечена в кожено яке.

Балът откри младата белгийска дизайнерка Мари Адам-Ленард с откровено признание в любов към полата. "Изхождам от принципа, че истинската тайна на гардероба е, че роклите не трябва да остаряват", каза тя пред журналисти непосредствено преди да пусне моделите си на "арената".

Непреходността на ценената в Париж тенденция "тих лукс" бе претворена в женствени вечерни смокинги с безупречни кройки или в перлено сива рокля, вързана на талията.

Прозрачността и изкуствената кожа определиха тенденциите на Седмицата на модата в Милано

В CFCL (Clothing For Contemporary Life) - марка, създадена през 2020 г. и представител на новото японско поколение, женственият зимен силует също се стреми към визуална трезвеност.

В продължение на девет дни в Париж ще бъдат организирани най-малко 71 модни ревюта и 38 представяния на колекции.

Балът на водещите модни къщи днес открива "Диор". Седмицата на модата в Париж ще бъде закрита на 5 март от "Луи Вюитон" с ревю на дизайнера Никола Гескиер, който ще отпразнува 10-годишнината си начело на дамските линии на марката, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини