Седмицата на модата в Лондон минава под знака на траур

  • 16 септември 2022 17:30

  • 1142
  • 0
Седмицата на модата в Лондон минава под знака на траур
© Getty Images/Guliver

Седмицата на модата в Лондон започва в четвъртък в период на национален траур по повод кончината на кралица Елизабет Втора, съобщават АФП и БТА. 

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 195

Модните гиганти "Бърбъри" и "Раф Симънс" оттеглиха участието си. Други като "Темпърли", "Саймън Роча" и "Пол и Джо" ще участват.

Карълайн Ръш, директор на Британския съвет за мода (BFC), разяснява как се провежда модно събитие при тези условия.

Как се анонсира модна седмица по време на траур за покойната кралица Елизабет Втора?

Бяхме предвидили завръщането на Седмицата на модата в пълния й блясък след пандемията от коронавирус. За съжаление, заради смъртта на Нейно Величество плановете ни се промениха. Сега сме в период на национален траур и трябва да внимаваме и да уважим случващото се в страната. Кралицата беше защитник на нашата индустрия много дълги години.

Ревютата и представянията - комерсиалната част на Седмицата на модата в Лондон, продължават. Но другите съпътстващи празнични мероприятия – тържества и чествания, са анулирани до Седмицата на модата в Париж. Няма да има ревюта в деня на погребението. Програмата ни ще завърши с Ричард Куин, който получи първия приз „Елизабет Втора“ за мода. Кралицата беше на неговото първо ревю през 2018 г.

Снимка: Getty Images/Guliver / Карълайн Ръш, Кралица Елизабет Втора и Ана Уинтур, главен редактор на "Вог", на ревюто на Ричард Куин на Седмицата на модата в Лондон през 2018 г.

Възстанови ли се британската модна индустрия от пандемията? Как Британският съвет за мода подкрепя дизайнерите?  

Пандемията беше удар за всички, които получиха дипломите си през последните две години. Беше много трудно да се стартира бизнес или да се започне работа. По време на пандемията ние бяхме ангажирани със събирането на пари и продажбата на маски, с различни дарения и фондации. Това беше начин да подкрепим модните къщи.

През първата година на пандемията повече от един милион британски лири бяха насочени към различни компании. През миналата година насочихме 1,3 млн. британски лири.

Седмицата на модата е известна с участието на млади дизайнери. Смятате ли, че отпечатъкът върху околната среда, който оставя модната индустрия, е по-важен от работата на младите хора в модата?  

Категорично. Не е изненадващо, че младите дизайнери са много загрижени за отпечатъка, който оставяме. Знаем, че модната индустрия, за съжаление, има голямо значение за въглеродните емисии. Затова модата е обект на атаки. Предимство е да имаме млади дизайнери, които показват, че искат да работят по нов начин. Това ще даде тласък на цялата индустрия да се промени.  

В миналото бяхме свикнали да виждаме големите компании изпълнени с млади дизайнери. Сега има много повече менторство, разделяне на процесите по търсене и развитие.  

Весела Найденова
1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини