Шарън Стоун даде старт на Седмицата на модата в Париж

Млади дизайнери стартираха в понеделник Седмицата на женската мода прет-а-порте в Париж с виртуални презентации - формат, избран от повечето марки в разгара на коронавирусната пандемия, с изключение на водещи имена като "Диор", предаде Франс прес. 

Американската актриса Шарън Стоун обяви началото на модната седмица с видеопослание, качено на сайта на Френската федерация за мода. В него холивудската звезда отправя призив към дизайнерите да помислят за "по-справедливо представяне на силните и еманципирани съвременни жени".

"За да бъде актуална, модата трябва да е по-справедлива, разнообразна и равноправна", заяви 62-годишната Шарън Стоун.

От шестте марки, които показаха колекциите си в понеделник, четири са нови участници в официалния календар, включващ 84 модни къщи - знак, че Париж е мястото за представяне, въпреки ситуацията с COVID-19.

Сред новите брандове е Situationist - модна къща, основана през 2015 г. от грузинския дизайнер Иракли Русадзе. Творенията му са вдъхновени от силата на грузинските жени, принудени да се изправят срещу постсъветския хаос. Русадзе е известен и като защитник на ЛГБТ общността в родината си, белязана от патриархални традиции.

Започва седмицата на модата в Ню Йорк

Във филма си Иракли Русадзе повежда своите модели - жени и мъже, на разходка из улиците на Грузия, създавайки визуален шок между техния структуриран гардероб и този на хората, които срещат. Моделите се сблъскват със спонтанни реакции, понякога негативни и неодобрителни, например при вида на мъж в пола.

Сред новите лица е и младата дизайнерка от Лондон Уелс Бонър, чийто стил смесва чернокожата култура и британската традиция. Бонър се представи с филм, заснет в родината на баща й - Ямайка, и вдъхновен от 70-те години на миналия век и легендата на регето Боб Марли.

Седмицата на висшата мода започва в Париж без дефилета

Подобното на приключилата в неделя Седмица на модата в Милано, повечето участници в модната седмица в Париж залагат на виртуалния формат заради коронавирусната пандемия. Изключения правят само няколко водещи марки - "Диор", "Ермес", "Луи Вюитон" и "Шанел", които ще организират шоута на живо. С интерес се очаква днешното представяне на "Диор", допълва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Мода

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет